Albérlet árak 2019-ben

Albérlet árak 2019-ben

Az albérlet árak 2019-ben felemás módon alakultak, mint sokan számítottak rá: a még 2018-ban indult építkezésekből idén több, mint 20 ezer új lakás jelent meg szinte ugrásszerűen a piacon. 

Ennek nagyjából a fele Budapesten került átadásra, és ez magával hozta az albérletkínálat bővülését is, amelytől az előrejelzések nagy része az átlagos lakás albérleti díjak csökkenését, vagy legalábbis viszonylagos stagnálását jósolták.alberlet arak 2019

Azonban minden előrejelzés ellenére a lakáskeresők már az első negyedévben egy összességében drágább kínálattal találták szembe magukat.

Tavaly októberhez képpest közel 7 százalékkal nőttek az átlagos albérleti árak

Abban az időszakban, amikor is mozgalmasabb a lakásbérleti piac, megnövekszik a kiadó lakást keresők száma, a drágulás így szinte magától értetődő. Kiváltképp előre kiszámítható a díjak növekvő tendenciája abban az esetben, amikor az elérhető kiadó albérletek száma a kereslethez viszonyítva lényegesen alacsonyabb.

A 7 százalék azonban nem számottevő növekedés. A piacra belépő új ingatlanok mérsékelték az áremelkedést, valamint az is, hogy az albérletek iránti kereslet nem növekedett. Az áremelkedés tehát kifejezetten stagnálást mutat így az év vége felé közeledve, valamint a főiskolások és egyetemisták rohamának múltával.

Azonban ez általánosságban véve értendő, hiszen a bérleti díjak terén Budapesten belül kerületenként, illetőleg városrészenként is számottevő eltérések lehetnek. Az alberletbudapest.hu lakáskínálatában ezért mindig a legjobb árú albérletek találhatók meg.

Vidéken egyelőre még várható némi drágulás, egyféle kompenzációként, de a bérleményt keresők vásárlóereje itt átlagban alacsonyabb, így számottevően kiugró százalékértékekre már nem nagyon számíthatunk.

A 2018-as év slágerei nem csak eladás, de bérlés terén is a panelprogramban részt vett panel- valamint téglalakások voltak.

A panellakások albérleti áraira egy határozott ám egyre lassuló drágulás volt jellemző, ez a drágulás pedig egyes például bel-budai, észak-budai kerületekben vagy épp Zugló és Kőbánya és Kispest egyes városrészein érezhetően átgyűrűzött 2019-re is.

2019-ben azonban láthatóan már nem volt elég az, ha az ingatlan praktikusan bútorozott, szépen kifestett és gépesített, a magasabb díjakért a bérlők már kerülettől függetlenül is magasabb elvárásokat fogalmaznak meg.

Nívósabb belsőépítészeti megoldások, minőségi ingatlanfelszereltség és helyi szolgáltatás (klíma, szauna, saját mélygarázsbeli parkoló, 0-24 portaszolgálat, kamerarendszer, edzőterem, ingyenes saját uszoda vagy wellness használat) ellenében azonban az emelt, 2500-3500 Ft/nm fajlagos árakon meghirdetett belvárosi vagy budai-hegyvidéki elhelyezkedésű lakások is bérlőre találnak.