Albérlet árak górcső alatt

Albérlet árak górcső alatt

Sok olyan cikket olvashatunk manapság, melyben a budapesti albérlet árakról esik szó, több ilyen cikkben az is megfigyelhető,

hogy Európa más országaihoz hasonlítják az albérlet árakat hazánkban. Mielőtt azonban megbotránkozunk és eltántorodunk a lakásbérléstől egy-egy ilyen cikk láttán, érdemes alaposan megvizsgálnunk a helyzetet. 

A negatív természetű információ áramlás igencsak eltántorító hatást gyakorol a legtöbb emberre, nem beszélve a fiatal albérletkeresőkről, akik még nem rendelkeznek elég tapasztalattal ezen a téren ahhoz, hogy magabiztosan belevágjanak a költözésbe. A kedvezőtlen hírek pedig meggátolhatják ezt a költözési szándékot. 

alberlet arak pesten 2021

Éppen ezért is igen fontos az, hogy objektívan közelítsünk a témához és alapos vizsgálódás után meg osszuk a reális következtetéseket. Ahogyan a mondás is tartja, az érmének két oldala van. Ahhoz, hogy kellőképpen tisztában legyünk a helyzettel, ismernünk kell az érme másik oldalát is. Csak így kaphatunk teljes igazságot. 

Ennek fényében tehát nem csupán negatív következmények és a rossz hírek asszociálhatók napjaink albérletvadászatához a főváros területén. Ismernünk kell a szituációt a legkisebb részletig és az összes miértig.

Közelítsünk először távolabbról. Ha attól tartunk, hogy más országok fővárosaiban az árak netán kedvezőbbek lennének, mint Budapesten, akkor elsősorban nem árt azt is megvizsgálnunk, hogy milyen annak az adott országnak a gazdasági helyzete. Ennek a kérdésnek a boncolgatása ugyanis sok választ nyújthatnak számunkra. 

Egy másik szerencsés, és már közelebbi megközelítési pont lehet az is, ha kerületekre lebontva tekintünk az albérletekre. Budapest legkívül esőbb kerületeiben gyakran olcsón találni albérletet. Bár mind ez anyagilag szimpatikus lehet, illetve azok, akik nem rajonganak a belvárosi nyüzsgő életért, valószínűleg ezt a területet preferálják, igen időigényes lehet számukra ide költözni. 

Dióhéjban összefoglalva a napi nehézségeket: többet kell utazni, több átszállással, korábban kelést igényel, nagy a lehetősége annak, hogy messze lakunk a barátainktól és hazajutni is fárasztóbb munka után. 

A belvárosi kerületeket albérleteit általában borsosabb áru területnek tulajdonítják az emberek. Bár igaz, hogy a 100.000 Ft alatt nehéz fedőt találni a fejünk felé, de ez nem lényeges eltérés a külvárosi lakásokhoz képest. A belváros továbbá sokkal több lehetőséget tartogat számunkra, mint a szimplán a lakhatás, ami pedig „kiegyenlíti a számlát”.

Gyors megközelíthetőség a város bármely területére, választékos közlekedési módszerekkel egyaránt. A bevásárló központok, kisboltok, éttermek, kávézók és szórakozó helyek egész sorai könnyítik meg a hétköznapokat. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg irodaháznak ad otthont a város szíve, amelyikek legalább egyikében mindig keresnek új munkaerőt. 

Természetesen itt is találhatunk albérletet baráti áron. A 8 – 9. kerület és környéke Budapest legnépszerűbb bérlő paradicsoma lett az évek során. A fiatalos hangulatnak, a közlekedésnek és a kedvező elhelyezkedésnek köszönhetően elárasztották a bérlők a kerületet. 

Ha pedig közelebbről vesszük górcső alá a helyzetet, fontos, hogy figyelembe vegyük, hogy az ár milyen arányban van a minőséggel. Városrésztől függetlenül, ha találunk egy számunkra tetszőleges albérletet, igen csak kedvező áron, előfordulhat, hogy a minőség sajnos eléggé szegényes. Ezt pedig érdemes hosszas kérdezgetéssel és mindenképpen személyes megtekintéssel kideríteni. 

A gyanúsan olcsó árnak lehet az is az oka, hogy a lakás nem csupán karbantartottság terén számít elavultnak, de a stílusa is lemaradt pár évtizeddel. Bár a korhű vintage stílus kifejezetten népszerű és esztétikailag kielégítő látvány lehet a stílus szerelmesei számára, ezen a kategórián belül sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy létezik itt is ízléses és az ízléstelen berendezkedés.

 Ennek az árulkodó jele pedig nem más, mint a vintage lakások drágasága. Az ilyen lakások pedig általában sok munkának bizonyulnak, és legtöbb esetben renoválást igényelnek, tehát igazából nem is nyerünk, csak veszítünk az árral. 

Számtalan oka létezik annak, hogy miért dominálnak a jelenlegi árak az albérlet piacon, de a tény, hogy Budapest drágább vagy éppen olcsóbb a kontinens többi országánál, elemzésre szorul. Míg a jelenlegi áraknak oka van, addig érdemes azt is figyelembe venni, hogy más országok hogyan teljesítenek jelenleg. Elég komplikált így összehasonlításba bonyolódni. 

Ha pedig szemügyre vesszük a hazai kínálatot és a jelenlegi helyzeteket, akkor hamar belátjuk majd, hogy a fővárosi lakásbérlés nem is olyan drága Magyarországon, mint amilyennek az elsőre tűnhet. Lényeges, hogy mélyre ássunk a témában, hogy tisztábban láthassunk, és így megfontolt döntéseket hozhassunk. A költözés ugyanis igen komoly elhatározás.