Albérlet vagy lakásvásárlás? Melyik éri meg jobban?

Albérlet vagy lakásvásárlás? Melyik éri meg jobban?

Előbb-utóbb mindnyájyunk élete elérkezik azon szakaszába, amikor ideje új otthont találnunk.

Önkéntelenül előjön az a nem is olyan egyszerű kérdés, hogy albérletbe költözzünk, vagy inkább vegyünk fel hitelt és vásároljunk (a banknak) egy saját otthont? alberlet vagy lakas

A zárójeles megjegyzés jogos – amíg a hitelt nem fizetjük vissza, addig bizony a bank részéről adott a lehetőség, persze szigorú feltételekkel, hogy elvegye a lakásunkat, házunkat.

Joggal tehetjük tehát fel a kérdést: melyik éri meg jobban, az albérlet vagy a lakásvásárlás?

A lakáscélú hitelfelvétel az elmúlt évtizedben jelentősen átalakult, köszönhetően a 2008-as világválságnak és az elképesztően sok bedőlt lakáshitelnek. A lakosság is óvatosabb lett nagyobb hitelek felvétele esetében, mert az ember kétszer is meggondolja, mielőtt belevág egy hitelbe, amit 10-20 év alatt tud csak visszafizetni.

Ha valaki saját lakást szeretne, akkor fontos kérdés, hogy ki, hol, milyen lakást vásárol, és mindezt mennyi idő alatt szeretné megvalósítani. Még akkor is, ha van elegendő vagyonod, hitel felvétel nélkül egyre nehezebb lakást vásárolni Budapesten, hiszen bőven a duplájára emelkedett az ingatlanok ára tíz év alatt.

Nagyon nem mindegy az sem, hogy rövid vagy hosszú távban gondolkodsz

Fontos mérlegelni, hogy ott akarsz-e élni 10-20 év múlva is, ahol lakást vennél. Amennyiben igen, akkor a lakásvásárlás valóban jó opció lehet. Viszont manapság érdemes azzal számolni, hogy ilyen térség egyre kevesebb van az országban.

Budapest és vonzáskörzete, pár nagyváros (Debrecen, Szeged, Győr, Székesfehérvár, stb.) és a nyugati határszél azok a mikrorégiók, ahol biztos lehetsz benne, hogy negyed század múlva is lesz munkalehetőség és nem kell órákat ingáznod naponta.

Sokszor jobb választás az albérlet

Ha nehezen bírsz meglenni egy helyen, nem érdemes lekötni magad ilyen hosszú időre, azonban ha a stabilitást és a biztonságot keresed, vagy nehezen változtatsz, érdemesebb belevágni egy saját lakásba.

Az sem mindegy, hogy családdal mész, vagy egyedül. Egyedülállóként lehet, hogy kisebb lakást vennél, de aztán lesz párod, jön a család, és a meglévő lakásod kicsi lesz, és kezdődhet elölről az egész procedúra.

A lakásvásárlás egyik ellenérve, hogy az első időkben nagyon magasak a költségeid

Egyrészt ott van az önrész, ha van megtakarításod, akkor az odavész, ott vannak az illetékek költségei, az ingatlanadó, a beköltözés és sok más kiadás. Új bútorok, miegyéb.

Minden karbantartási költség a tied és bármikor lehet extra kiadásod, amire érdemes tartalékot képezned, viszont a lakás a tied, vagy legalábbis közösen birtokoljátok a bankkal.

Az albérletnél a használatért fizetsz, azaz a lakhatásért kiadott pénzzel sosem szerzel tulajdonrészt, viszont rengeteg egyéb költséget nem neked kell fizetned. Rövidtávon tehát mindenképpen az albérlet a győztes, kiváltképpen, ha egészen jó áron bérelsz lakást az alberletbudapest.hu kiadó ingatlan kínálatából!