Albérlet választáskor mire kell figyelni?

Albérlet választáskor mire kell figyelni?

Amikor elérkezik az életünkbe az a pillanat, hogy albérletet keresünk, nem árt, ha tudjuk, hogy mire kell odafigyelni, hogy ne essünk bele néhány kellemetlen csapdába.

A cikkünkben ezért most sorra vettük, hogy albérlet választásakor mire érdemes odafigyelni.

Felújítandó-e a lakás?ingatlan 2020 04c

Fontos megnézni, milyen a lakás állapota, mert nincs annál rosszabb, ha végre beköltözünk és kiderül, hogy szinte lakhatatlan, mert mondjuk nem jó a fűtés és fázunk.
Miután beköltöztünk, a tulajdonosok már nehezen csinálják meg ezeket a felújításokat, hiszen így is kivettük. Valamint, ha fel is újítanák, amíg ott lakunk, az ezzel járó kellemetlenségeket el kéne viseljük.
A megoldás ezért az, hogy eleve megbízható tulajdonostól vegyük ki a lakást, akivel szerződést írunk, és számlát ad, tehát biztosak lehetünk benne, hogy odafigyel a lakásra, mint ahogy az albérletbudapest.hu is teszi.

Mit tartalmazz a közös költség?

Fontos megbeszélni, hogy ki mit fizet, a későbbi félreértések elkerülése végett. A közös költséget normális esetben a bérlő fizeti. A közös költségbe beletartozhat az is, hogy a ház felújítást végezz. Azt viszont már nem a bérlőnek, hanem a tulajdonosnak kellene megfizetni.

Milyen a fűtés típusa?

Fontos, hiszen távfűtésnél nem mi szabályozzuk a fűtésrendszert. Ha régebbi típusú a lakás, akkor meg gázkonvektoros fűtésnél akár fázhatunk is, és nagyon sok lesz a gázszámla.

Tartozik-e hozzá parkolóhely?

Ha autóval rendelkezünk, nézzünk utána, hogy kapunk-e a lakáshoz parkolóhelyet. Előfordulhat, hogy ezért külön kell fizetnünk a tulajdonosnak.

Bejelentenek-e az albérletbe?

Akár van állandó lakcímünk máshol, akár nincs, fontos kérdés a lakcím. Budapesten ideiglenes lakcímkártyával ki lehet váltani a területileg illetékes hatóságnál a parkolókártyát, és az sem mindegy, hogy hova járunk orvoshoz.

Hol található az ingatlan?

A kerület, illetve a szűkebb környezet meghatározza az árat is, akár Budapesten, akár vidéken választunk albérletet. Olyan helyet keressünk, amely a munkahelyünkhöz vagy az egyetemhez közel van. Ideális albérletet az alberletbudapest.hu kiadó lakás kínálatában találhatunk.

Milyen a közlekedés?

Gondoljuk végig szokásainkat! Fontos, hogy legyen éjszakai járat, mert inkább tömegközlekedünk, vagy autóval járunk, és a parkolóhely számít?

Továbbá az alábbiakra is figyeljünk: Mennyi a kaució? Ki vannak-e fizetve az eddigi rezsiköltségek? A bérlőnk nevén van-e a lakás? Látogathatja-e a tulajdonos az ingatlant? Bútorozott-e a lakás? Milyen a társasház állapota? Mennyire jó a szigetelés a lakásban? Milyenek a szomszédok?
Végül pedig: emlékezzünk, mindent foglaljunk írásba, és kössünk szerződést!