Albérletben ki fizeti a javításokat?

Albérletben ki fizeti a javításokat?

Albérletbe költözve előbb-utóbb felmerül a kérdés: az albérletben ki fizeti a javításokat? Tapasztalt bérlők ragaszkodnak ahhoz, hogy ez konkrétan belekerüljön a szerződésbe, míg a „kezdők” esetében néha akkor borul a bili, amikor baj van. A kisebb javítások a bérlőt a nagyobbak a főbérlőt terhelik.

alberlet kereses tippek ok 2020 01Általánosságban szólva, és a vonatkozó jogszabályok (az ún. Lakástv.) szerint a kisebb (a lakás fenntartásával járó) javításokat a bérlő állja, a rendeltetésszerű használaton kívüli javításokat, illetve az ingatlan karbantartását pedig a főbérlő fizeti.

Alapvető ugyanis, hogy a bérbeadó köteles gondoskodni három kapcsolódó dologról:
· az ingatlan központi berendezéseinek üzemképességéről,
· az ingatlan általános karbantartásáról, továbbá
· a közös helyiségek és a lakásberendezések hibáinak megszüntetéséről.

Mindez, értelemszerűen, arra vonatkozik, ha a probléma nem a bérlő hibájából keletkezik. Például ha elromlik a csap a fürdőszobában, mert elrepedt a vízcső a falban, akkor a főbérlő kötelessége azt a saját költségén megjavítani.

Ha viszont a lakáshoz tartozó mikró azért mondja fel a szolgálatot, mert a bérlő fémtárgyat rakott bele és úgy indította el, akkor annak költsége a bérlőt terheli.

A bérleti szerződésnek tisztáznia kell a javítás kérdését is

Bérleti szerződést már amiatt is fontos kötni, hogy a javítás és hasonló kérdéseket megnyugtatóan tisztázza már beköltözés előtt. Az alberletbudapest.hu kiadó albérletei esetében például mindig tiszta és egyértelmű szerződést köttök, ha innen választod ki a számodra ideális albérletet!

A jog azonban lehetővé teszi, hogy a bérleti szerződésben a felek egyénileg állapodhassanak meg a javítási költségekről – például egy akkut hiba mérsékelheti a bérleti díjat, vagy a bérlő maga is megjavíthatja a komolyabb hibákat és ekkor a szerződés szerint számolnak el egymás között a főbérlővel.
Mi minősül központi berendezésnek, illetve lakásberendezésnek?

A Lakástv. értelmében az ingatlan központi berendezései közé tartoznak például a vezetékezés, a vízcsőhálózat, a szellőzők, a lift, a kaputelefon, stb. egyszóval mindaz, ami az ingatlan komfortfokozatát és használhatóságát biztosítja. A lakásberendezések némileg eltérnek ezektől: ide sorolja a törvény például a páraelszívót, a fali aljzatokat, a kaputelefon lakáson belüli részét, illetve a csengőt, a redőnyöket és reluxákat, stb.
Összességében elmondhatjuk tehát, hogy egy jó bérleti szerződés teljes mértékben tisztázza a javítási feltételeket és a felelősségi köröket, így ha baj van, mindkét fél az előre megállapodottak szerint járhat el.