Albérleti díjak Budapesten

Albérleti díjak Budapesten

Az albérletek ára folyamatosan növekszik Budapesten és a frekventált nagyvárosokban, vagy éppen a nyugati határ mentén. Mindez aligha újdonság, ám az okok és a megoldás egyaránt érdemel egy kis kitekintést, hogy megértsük, miért alakultak így az albérleti díjak Budapesten, és hogyan lehet mégis jó albérletet kifogni!

Az albérletek díjának emelkedése 2015 körül kezdődött, de ez normális jelenség

alberleti dijak Budapesten 2020Habár teljesen jogos panasza minden bérlőnek, hogy milyen magasak az albérletárak, a borús képet azért érdemes inkább pozitívan szemlélni: ha valaki nem a belvárosban vagy a XIII. kerületben akar nagypolgári lakást kivenni, hanem kevésbé frekventált helyet is elfogad, akkor most is egészen jó lakásokat lehet bérelni.
Általános trend az egész világon, hogy mind több ember költözik a városokba, és az ingatlanpiac egyszerűen képtelen követni a növekvő igényeket. Hiába épül ezer lakás, ha tízezer emberrel nő a lakáskeresők száma.
Márpedig mind a munkaerőpiac, mind a felsőoktatás tízezrével vonzza a fővárosokba és nagyvárosokba az embereket a környező kistelepülésekről és a falvakból. Míg a magyar lakosság 56%-a élt kistelepüléseken az 1960-as évek elején, 2018-ban ez már 71% volt. Ráadásul a felsőoktatásban tanulók száma is folyamatosan emelkedett az elmúlt húsz évben, a lakáspiac pedig egész egyszerűen képtelen volt ennek megfelelően bővülni.
Nálunk azonban, az alberletbudapest.hu-n a legkedvezőbb díjú budapesti albérleteket találja, amelyek garantáltan tetszésére lesznek!

Az albérletek díjára komoly hatást gyakorol az Airbnb is

Ugyancsak világszerte ismert jelenség, hogy sokan vásároltak albérleteket kifejezetten rövid távú kiadásra. A leghíresebb vállalkozás után Airbnb-nek elnevezett jelenség sajnálatos mellékhatása volt, hogy jelentősen növelte az albérletek díját, egyszerűen azért, mert a kiadható lakások egy jelentős százaléka eltűnt így a hosszú távú albérletek piacáról.
Emiatt aztán kevesebb lakás érhető el, és ez törvényszerűen emeli az árakat – akkor is, ha a fizetések sehol sem emelkednek a szükséges mértékben. Ilyen téren, különös módon, még Budapest az egyik legmegfizethetőbb főváros.

Hogyan alakulnak az albérleti díjak Budapesten?

A legmagasabb összeget a Belvárosban és a XIII. kerületben kell 2019-ben egy albérletért fizetni, míg a külső kerületekben, illetve a tömegközlekedéstől távoli utcákban alacsonyabbak az átlagos albérlet árak. A különbség tényleg jelentős: az V. kerületben (Belváros-Lipótváros) 202 ezer, a XXIII. kerületben (Soroksár) viszont 109 ezer az albérleti díj Budapesten.