Albérleti támogatás igénylésének feltételei

Albérleti támogatás igénylésének feltételei

Magyarországon az albérleti támogatás igényléseinek feltételei esetében fontos tudni, hogy kétfajta jogcímen igényelhető támogatás!

Az első a mobilitás célú lakhatási támogatás, a második pedig a lakás célú munkáltatói kölcsön támogatás, amely kiterjed a belügyminiszter vezetése, irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervekkel hivatásos szolgálati, rendvédelmi igazgatási szolgálati, közalkalmazotti, valamint igazságügyi alkalmazotti jogviszonyokra. alberlet tamogatas 2020

Mivel ez utóbbi speciális eset, ezért jelen cikkünk csak az első esetre vonatkozik.

A mobilitás célú lakhatási támogatás lényege

Az elmúlt években sokak számára vált szükségessé az elrugaszkodott albérletárak mellett, hogy lakhatási támogatást vegyenek igénybe.

Csakhogy tudni kell, hogy a támogatás igénylésének feltételei elég bonyolultak és az elmúlt évek jogszabályai, amelyek leírják az igénylés feltételeit évről-évre, egymásra épülnek. Aligha csoda, ha egy laikus ember hamar elvész a paragrafusok útvesztőjében.

Nézzük meg mik is ezek valójában!

A mobilitás célú lakhatási támogatás 3 komponensből áll össze

Mindhárom komponens formája vissza nem térítendő. Ezek:

1.       helyközi utazás támogatása,

2.       csoportos személyszállítás,

3.       lakhatási támogatás.

Az első nagy szigorítás a jogszabályban 2017 január elején történt. A szigorítás ellenére a nőtt a támogatás mértéke, tehát kevesebb ember juthat azóta nagyobb összeghez.

Ebben az évben még adómentesen, a cafeteria részeként volt igényelhető a lakhatási támogatás és csak határozatlan idejű szerződéssel rendelkező munkavállalókat érintett, de 2018-ban ezt kibővítették a határozatlan idejű szerződéssel rendelkező munkavállalókra is.

2018-ban tehát ismét változtak a feltételek

A munkaviszony kezdetétől az ötödik évig igényelhető lakhatási támogatás szempontjából. Két évig a minimálbér 60%-ig terjedő mértékben, a harmadik és negyedik évben 40%, majd az utolsó évben 20% lehet.

A minimálbér 2018-ban történő jelentős növekedése miatt a támogatás összege az első két évben 82.000 Ft lehet maximum. Utána két éven keresztül havi 55.000 Ft, majd az utolsó évben 27.600 Ft a végső összeg. Az alberletbudapest.hu kiadó lakás kínálatában szereplő lakások között viszont könnyen találni olyat, amelyikhez talán nem is szükséges lakhatási támogatás, annyira kedvező a díja!

Az igénylés további gyakorlati feltétele, azon személyek esetében, akiknek van munkaviszonyuk és a munkáltatójukon keresztül szeretnék megigényelni a lakhatási támogatást:

Lakóhelye legyen legalább 60 km-re a munkahelyétől vagy a városon belüli utazás összes ideje (várakozással együtt) haladja meg a három órát. Amennyiben van a munkavállalónak a lakóhelyéhez közel lakása, úgy nem szabad, hogy a haszonélvezeti joga meghaladja az 50%-ot.

Az utazási támogatás a fővárosban 100%, városok közötti utazás esetében pedig a költségek 86%-a.

A mobilitás célú lakhatási támogatás 2019. január 1-től elvesztette adómentes jellegét, tehát ha ilyen támogatásban részesülnek is az alkalmazottak 2019-től, már munkabérként kell ezen támogatásokat elszámolni.