Biztosan tudod, hogy milyen lakótárssal élnél?

Biztosan tudod, hogy milyen lakótárssal élnél?

Kiadó szobák keresésekor képes az ember ultimátumokat kötni azért, hogy találjon tetőt a feje felé. Az albérletkeresés nem egyszerű feladat, különösen akkor nem, ha kiadó szobák lebegnek az ember szeme előtt és nem egy teljes lakás. 

Ebben az esetben a szoba állapota, a közös terek megosztása, illetve a lakótárs személyisége, együttműködő képessége, tisztaság igénye, és nem utolsó sorban, kora is nyomást gyakorolhatnak a döntésedre, sőt komoly szerepet játszhatnak abban. 

Sokkal nehezebb a megfelelő, kiadó szobák szűrése, hiszen amíg a lakás közös terei és bizonyos szobái lehetnek rendezettek és tiszták, addig lehetséges, hogy a lakás kiadó szobája az egyik leginkább leharcolt része az albérletnek. Szóval, lehetséges, hogy pont emiatt inkább tovább keresnél, mint sem beérd a kevesebbel.

Azonban mégis akadnak olyanok, akik egy hirtelen jött kétségbeeséstől befolyásolva, gyors, elkapkodott döntést hoznak, és mégis beérik a kevesebbel, hiszen attól tartanak, hogy nem találnak jobb lehetőséget ilyen áron, csupán drágábban, vagy esetleg teljesen hoppon maradnak és nem lesz hol lakniuk. 

Bizonyos esetekben egyes fiatal felnőttek hagyják magukat rábeszélni arra, hogy számukra nem éppen ideális lakótársakhoz költözzenek. Egyesek viselkedésben túl eltérők, mások túlságosan is különböző elveket vallanak. Sajnos olyanok is akadnak, akik nem hajlandók együtt működni, és éppen ezért rémálom lesz velük együtt élni.

Természetesen nem minden ember egyforma és éppen ezért nem mindenki fog egymással tökéletesen kijönni. De pontosan ebben rejlik az élet szépsége, és ez adja meg a lehetőséget a személyes fejlődésre, a csapatmunkára, és sok fiatal esetében, a felnőtté válásra. 

Bár előfordulnak olyan esetek, amikor javíthatatlan romlásnak indul a lakótársi viszony, és ezért muszáj, hogy kettéváljanak az utak. A legtöbb lakótársi kapcsolat azonban helyrehozható. Erről írtunk egy igazán hasznos és informatív cikket a múltban, amelyet itt olvashatsz el, és amelyet ajánlunk figyelmedbe mielőtt a kiadó szobák tengerébe vetnéd magad. 

Mindezek mellett, megtörténhet még egy olyan eset, amely során egy számodra koránt sem megfelelő lakótárssal bérelsz. Ez akkor fordul elő, amikor generációs különbségekről beszélhetünk a lakótársak esetében, szóval lehetséges az is, hogy a lakótársad évtizedekkel idősebb nálad.

Míg az idősebb generáció tiszteletet és szeretetet érdemel, egy a családi fészekből éppen kiröppenő, fiatal egyetemista nem biztos, hogy sikeresen együttműködhet, sőt megértetheti magát egy, nem az ő saját korosztályába tartozó személlyel. Ugyanez igaz visszafelé is.

Másféle habitussal, sőt biológiai órával rendelkeztek, ezért lehet, hogy amikor te fent maradnál éjszaka, akkor ő inkább aludna, és esetleg zavarja a fény, vagy a tévé zaja. Továbbá, hamarabb is felkelhet reggelente, mint te. Így amikor te még aludnál, mert pihenésre van szükséged, ő már rég felkelt és serte-pertél a lakásban, hogy csak pár példát említsünk a lehetséges akadályok közül. 

Melyik a megfelelő korosztály? Nos, a sajátod. De általában egy fiatal egyetemista számára a 19-32 évig terjedő korosztály lehet jó lakótárs. Míg minél fiatalabb a lakótársad, annál könnyebben megtalálhatjátok a közös nyelvet, a 20-as éveik végén és a 30-as elején lévő személyekkel is megtalálhatod a közös hangot.

Igazság szerint elég csak belegondolnod abba, hogy miért költöztél/költöznél el a szüleidtől. Ha alaposan magadba nézel, a következő válaszokat találod: mert önállósodni akarsz, mert nem akarod, hogy az idősebb korosztály beleszóljon az életedbe, illetve, ami talán a legfontosabb, mert más generáció tagjai, más életfelfogással, világszemlélettel, és más napi rutinnal. 

Ezzel pedig nincs is baj, a világ ettől szép és kerek. Viszont ahhoz, hogy kibontakozhass, függetlenségre van szükséged és lehetőség szerint, a kortársaiddal való együtt létezésre. Pontosan ezért nem jó lakótársak az évtizedekkel idősebb emberek. Amennyiben a kiadó szobák között még nem sikerült megtalálnod a számodra megfelelőt, vedd fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal és segítünk neked nem csupán egy tökéletes kiadó szoba, de a korosztályoddal való együtt élésben is.