Budapesten hol a legolcsóbb az albérlet?

Budapesten hol a legolcsóbb az albérlet?

Amikor albérletet keres valaki a fővárosban, érthető, hogy felteszi a kérdést: Budapesten hol a legolcsóbb az albérlet? Habár látszólag könnyű erre válaszolni, mivel az átlagos albérlet árak alapján, Budapesten a XXIII. kerületében, Soroksáron a legolcsóbbak az albérletek.

Budapest legolcsóbb albérlet

Azonban több olyan szempont is akad, amely árnyalja ezt az adatot. Számszerűleg tény, hogy Soroksáron kell a legkevesebbet fizetni átlagosan egy albérletért (2019-ben 100 000 forintot), ám felhívjuk a figyelmet az átlagos szóra.

Az átlagár a kerület összes albérlete díjának átlaga

Tehát amikor azt olvasni, hogy például a XIII. kerületben az albérletek átlag ára 158 000 forint, akkor ez igaz is lesz, csak éppen az a legritkább, hogy egy tulajdonos pont 158 000 forintot kér havonta bérleti díjként.

Ha az albérletet keresők megnézik az alberletbudapest.hu 13. kerületi lakásait, azt látni, hogy ettől lefelé és felfelé is eltérhetnek az árak, azaz jó szerencsével és kis türelemmel az átlagárak alatt is lehet lakást találni.

Az olcsó lakás néha drágább, mint elsőre gondolnánk

Az, hogy egy albérlet önmagában a legolcsóbbak közé tartozik, jellemzően csak annyit jelent, hogy a konkrét bérleti díj a legalacsonyabb. Erre adódik rá a közös költség és a rezsi, mint plusz kiadások. Ám még így is akadnak olyan láthatatlan költségek, amelyek meghatározzák, valójában mennyi is az annyi.

Az első ilyen extraköltség az idő. Ha van valami, amit igazán kár pazarolni, az az ember szabadideje. Márpedig, ha az olcsónak számító albérlet olyan messzire található a munkahelytől vagy az egyetemtől, hogy naponta két órát is ingázni kell, akkor az hetente tíz óra, havonta harminc óra utazással töltött idő.

Megéri havonta egy és egy negyed napot buszon, villamoson, metrón tölteni, ahelyett, hogy az alatt pihenne, szórakozna vagy mellékállásban dolgozna az ember?

A másik láthatatlan tétel maga a környezet. Lehet, hogy valaki rátalál Budapest legolcsóbb albérletére, de ha cserébe egy lerobbant gyártelep mellett kell laknia, és a tűzfalat nézheti, ha kinyitja az ablakot, akkor az már középtávon is erősen negatívan hat a közérzetére, egészségére is.

Gyakran a drágább albérlet az olcsóbb

Ezzel szemben, ha kicsivel többet fizet havonta, akkor bérelhet például egy remek, igazán emberbarát környezetben található, csöndes, jó levegőjű lakást vagy akár szobát is a VII. kerületben. Ezekbe a lakásokba jó visszatérni, jó érzés lakni, megpihenni bennük egy fárasztó nap után.

Ha közel esik a munkahelyhez, egyetemhez, akkor naponta több mint egy órát megspórolhat velük az ember. Amikor tehát az a kérdés, hogy Budapesten hol a legolcsóbb az albérlet, akkor a válasz az, hogy ahol összességében a legjobb lakni.