Erre figyelj, mielőtt albérletbe költözöl!

Erre figyelj, mielőtt albérletbe költözöl!

„Mire figyeljek, mire készüljek, mielőtt albérletbe költözöm?” – teszik fel sokan a kérdést évről évre, teljes joggal: az albérlet a számukra olyan új élethelyzetet jelent, ami elsőre ijesztő lehet. Akár munka miatt költözik el otthonról valaki, akár a tanulmányait kezdi meg, meglehetősen sok dologra kell odafigyeljen albérletbe költözés előtt. 

 

Most a leghasznosabb tanácsokat gyűjtöttük egybe, hogy megkönnyítsük az albérletbe költözést. mire figyelj alberletbe koltozeskor

Tanácsok diákoknak az albérletbe költözés előtt

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy tudsz-e majd egyetem mellett dolgozni? Az egy dolog, hogy biztosan találni fogsz, hiszen diákmunkákat, sőt fizetett gyakornoki állást rengeteg cég kínál Budapesten.

A havi bevételed ugyanis alapjaiban határozza meg, milyen albérletbe tudsz költözni. Akár teljes lakást, akár egy szobát bérelnél, mindenképpen nézz körbe az alberletbudapest.hu-n, ahol a legjobb fővárosi albérleteket találod meg.

Olyan hamar érdemes nekiállnod albérletet keresni, amilyen hamar lehet, és ha megtalálod, akár már augusztusban vedd ki, mert inkább bukj egy hónapot rajta, mint hogy szeptemberben már egy külvárosi pincelakást se találj!

Apropó, lakás: írd össze mindazon szempontokat, amelyek fontosak számodra, majd fogj egy térképet és nézd meg, hogy az egyetemhez milyen módon tudsz eljutni és mennyi idő alatt, ha kicsit távolabb, például a 9. kerületben találsz egy szuper lakást.

A rezsidíjat és a fűtési költségeket mindenképpen számold hozzá az albérlet díjához. A fűtés esetében kiváltképpen számít, hogy milyen módon lesz meleg a lakásban, mert egészen más összeg jön ki ugyanakkora albérlet felmelegítésénél házközponti vagy távhős, egyéni mérőórás vagy saját cirkó fűtésnél.

Tanácsok munkavállalóknak az albérletbe költözés előtt

Munkavállalás esetén egészen hasonlóak az alapvető tanácsok: fontos a távolság, a közlekedési lehetőség, a fűtés módja, és természetesen az is, hogy idegenekkel osztozik valaki egy közös albérleten vagy teljes lakást bérel.

Ha valaki családdal érkezik, akkor érthető módon a szoba bérlése nem igazán jöhet szóba, viszont akkor a költségek is legalább két fő között oszlanak meg.

A munkahelyre jutásnál mind az autós, mind a tömegközlekedési lehetőségeket mérlegeld. A Fővárosban, legalábbis a belsőbb kerületekben, kiválóak a lehetőségek, ezért lehetséges, hogy hétköznap autóra sem lesz szükség.

A parkolás viszont gyakran jelentős kihívásokat okoz, ezért az albérlet kiválasztásánál ezt is vedd figyelembe mindenképpen! Ha autó nélkül akarsz közlekedni, és bringázol, akkor akár nagyobb távolságban is nézhetsz albérletet, mert húsz perc alatt egész nagy távolságot lehet megtenni kerékpáron a Fővárosban, hála a bicikli utaknak.