Kerüld el az albérlet-rémálmot és szerződj határozott idejű bérleti szerződéssel!

Kerüld el az albérlet-rémálmot és szerződj határozott idejű bérleti szerződéssel!

Gyakran esünk abba a hibába, hogy nem figyelünk oda a részletekre bérleti szerződés megkötésekor.

Ennek következtében több csapdába is bele esünk, amíg a lakásban élünk, és olykor még azután is, hogy kiköltözünk. Ahhoz pedig, hogy mindezt elkerüljük, fontos döntéseket kell meghoznunk.

Nos, kezdjük ott, hogy előfordulnak olyan sajnálatos esetek is, amikor a bérlő olyannyira nincs képben a lakásbérlés alapjaival, hogy hajlamos az albérletbe történő költözéskor szerződéskötés nélkül beköltözni. Ez gyakran kezdő bérlőknél fordul elő, akik életükben először próbálnak saját lábra állni és önálló életet kezdeni.alberlet hatarozott ideju szerzodes 2021

Sajnos az interneten csupán csekély információ található az albérlet bérlés alapjairól, azokhoz is csak hosszas kutatás során sikerül eljutnia a legtöbb embernek. A szerződéskötésről pedig még ennél is nehezebb információkra lelni, ezért nem meglepő, hogy a tapasztalatlan albérletkeresők hibákat vétenek.

Olykor pedig az is előfordul, hogy maga a szerződéskötés gondolata is rémisztően hangzik, a tapasztalatlanság önbizalomhiányt okoz, ebből következőleg pedig a bérlőjelölt minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a legkönnyebb bérlési útvonalat válassza, vagy éppen a szerződéskötést teljesen elkerülhesse.

Ez egy borzasztóan rossz döntés. Nagy igazság rejlik ugyanis abban, hogy sokszor a látszat csalóka, így ennek értelmében a könnyen járhatónak tűnő út valójában sokkal nehezebb, mint a lassú, problémákkal teli út.

Az utóbbi végül mindig jobbnak bizonyul a gyakorlatban. Amikor valami gyanúsan egyszerű és túl kecsegtető, mondhatjuk úgy is, hogy „túl szép ahhoz, hogy igaz legyen”, az igazából rejtett buktatókat rejt. A való életben pedig, ha sok előzetes munkával, előkészületekkel jár valami, az indikáció lehet arra, hogy a másik él, ezesetben a főbérlő nyílt lapokkal játszik.

Segít nekünk lebonyolítani az előkészületeket, illetve papírmunkával igyekszik biztosítani szavahihetőségét, továbbá azt, hogy a bérlő is betartsa a megegyezetteket. Nem rejti el ezeket a szükséges teendőket, ha megtenné, azzal a bérlő nagy hátrányba kerülne és idővel manipuláció és megtévesztés áldozatává válhat.

Most, hogy leszögeztük, mennyire lényeges a szerződés megkötése, térjünk ki a szerződés fajtákra is. Ha már szerződést kötünk, természetesen mindkét fél élvez egyfajta védettséget, a fent említett problémákkal szemben. Kezdő albérletkeresőként tudnunk kell, hogy igen is szükségünk van a bérleti szerződésre. A procedúra nem is olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnhet.

Először is, muszáj, hogy beszéljünk a határozatlan típusú bérleti szerződésekről is. Ezek a fajta szerződések nyilván sokkal jobbak, mint az, ha valaki szerződés nélkül költözik. Egy bizonyos szinten védi a szerződő feleket, köztük a bérlőt is. Mindössze kevés veszélyt rejtegetnek. A legtöbb információ nyilvános.

A határozatlan idejű szerződésekben is található azonban kevésbé kívánatos tényező. Ez pedig fontosabb, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. Mivel határozatlan ideig költözünk az albérletbe, ezért sajnos nem minden esetben tudhatjuk, hogy meddig maradunk a lakás lakói.

Lehetséges, hogy azért kötöttünk ilyen típusú szerződést, mert nem akartuk hosszú távra, vagy éppen fix időpontra tenni távozásunk dátumát, esetleg még mi sem vagyunk biztosak abban, mennyi ideig kívánunk maradni, ezért egy kitűzött pár hónap után tovább állnánk.

Bár, ez a tervünk működhet, ha szerencsések vagyunk, de a gyakorlatban nem mindig áll a mi oldalunkra Fortuna. Sajnos, gyakran idő előtt, váratlanul kell távoznunk ezekben az esetekben. Ez pedig roppantul kellemetlen és stresszes szituáció lehet.

Ezzel ellentétben a határozott időtartamú szerződések esetében egy részletesen, pontokban kidolgozott tervet kapunk arról, hogy mi vár majd ránk a lakásban. Határidők és egyéb kötelezettségek, amelynek eleget teszünk majd. Ez pedig kirajzolja, hogy mi vár ránk a lakásban tartózkodásunk ideje alatt.

Ami pedig a legfontosabb, hogy meghatározott időpontban kell kiköltöznünk az albérletből. Nem kell attól tartanunk, hogy hamarabb sor kerül a távozásra, ahogyan attól sem, hogy az árak hirtelen megemelkednek beköltözésünk során, hiszen a szerződésben le van szögezve a pontos összeg, ahogyan a kiköltözés dátuma is.
Ez a jellegű szerződés bár mindenki számára ideális lehet, hiszen a legbiztonságosabb típus, az először költöző, újdonsült albérlet keresők részére kimondottan ajánlott.