Kiadó lakás Budapesten tulajdonostól, lakhatási támogatással

Kiadó lakás Budapesten tulajdonostól, lakhatási támogatással

A lakhatási támogatás jóval több embernek érhető el, mint ahányan tudják, hogy akár havi százezer forintot is igényelhetnek lakhatási célra!

Az albérletek drágulása érzékenyen érinti azokat, akiknek nincsen jelentős megtakarításuk, vagy kevesebb jövedelemből kell gazdálkodniuk. Nekik lehet megoldás a lakhatási támogatás, amit a Munkaügyi Hivatalnál lehet igényelni.

Milyen feltételekkel tudunk támogatást kérni, ha kikerülnénk az erre szakosodott cégeket? lakhatasi tamogatas budapest

A Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól kell kérni a támogatást, és ehhez elsőként fel kell keresni a helyi munkaügyi központot. Ugyanúgy lehet szobára is kérni a támogatást, mint lakásra, de jobban megéri az utóbbi.
Ha már úgyis támogatnak, akkor végre lehet külön terünk, és ha már adnak lakhatási támogatást, akkor megadják a magasabb összeget is.

Ezek a lakhatási támogatás feltételei

A lakhatási támogatás igénylésekor fontos, hogy legyen legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti 20 óra munkaidejű munkaviszonyod, amely esetében az állandó lakóhelyed és a munkavégzés helye legalább 100 km-re van egymástól.
Vagy pedig a munkavégzés helye és az állandó lakóhelyed között naponta – tömegközlekedési eszközzel – történő oda- és visszautazás ideje az 5 órát meghaladja, és mindezek mellett legyél regisztrált munkanélküli.

Az elnyert lakhatási támogatás után az ügyintéződ felé havonta elszámolási kötelezettséged van

El kell küldened a kifizetett havi lakbér számláját, a havi bérelszámolási lapot és a kitöltött igazolólapot, melyet a Munkaügyi Kirendeltségtől kapsz.
Lakhatási támogatás esetén mindenről számlát kell kérjünk, ezért amikor a tulajdonostól béreljük a lakást járjunk utána, még előtte, hogy számlaképes-e, amennyiben nem, keressünk tovább.
Természetesen ehhez a bérleti szerződést is be kell mutatni, az illetékes hatóságnak, így a számla mellett az is fontos, amellett, hogy nem ajánlott egyébként sem szerződés nélkül lakást kivenni. Sok olyan hirdetést találni már, ahol jelzik, hogy számlaképesek, ami szintén előny, hiszen tudjuk, hogy biztosra mehetünk a támogatás ügyében.
Elég sok papírmunkával jár a támogatás kérése, de megéri megpróbálni, mert általában megadják. A munkáltatótól is kell kérni munkáltatói igazolást, amely tartalmazza a munka végzés helyét is.
2019. január elsejétől friss álláskeresőknek is jár a támogatás, azaz, ha az iskoláid befejezését követően álláskeresőként nyilvántartásba vettek, szintén ugyanazon feltételekkel.
Budapesten ezért érdemes az alberletbudapest.hu kínálatából bérelni lakást vagy szobát, mert itt garantáltan kapsz szerződést és számlát, amivel máris megigényelheted a lakhatási támogatást!