Kiadó szoba Budapesten: megoldás a magas lakás albérleti díjakra

Kiadó szoba Budapesten: megoldás a magas lakás albérleti díjakra

Ahogy változnak az ingatlan árak, úgy változnak Budapesten az albérleti árak is. A két érték összefüggése egyértelmű, mert akik befektetési célból vesznek ingatlant, azok szeretnék, ha megtérülne a befektetésük.

A másik tényező, hogy minél drágábbak a lakások, annál többen inkább albérletbe költöznek, ha a Fővárosba szólítja őket az élet. Budapesten azonban kiszámíthatatlan, hogy egy-egy albérletet mennyiért adnak ki.

vaci u alberlet budapest 2021Éppen emiatt a kiadó szoba a megoldás a magas lakás albérleti díjakra Budapesten

Mivel folyamatosan forog a piac, és albérlet terén állandó hiány mutatkozik, előfordul, hogy egy-egy hasonló kaliberű lakás esetében teljesen eltérő a bérleti díj: van, amelyik normál áron bérelhető és van, amelyik jóval magasabb összegért, mivel csak a tulajdonos szabhat az árnak határt.

A magas lakás albérleti díjak azonban sokaknak nem megfizethető. Főleg a diákoknak és az egyedülállóknak lehet megfelelő megoldás, ha inkább kiadó szobát keresnek.

Kiadó szoba esetén általában nem kell sok holmit vinni, nem kell külön konyhai felszerelést vásárolni, mosógépet, és bútorokat, hiszen, javarészt ezekben a szobákat bútorozottan adják ki.

A kiadó szoba mellé fizetünk egy minimális rezsit is, de ez még mindig jobban megéri, mintha egy egész albérletet tartanánk fent. Diákként nagyon nem mindegy, és itt is meg lehet a külön tér, magunkra zárjuk az ajtót, és mehet a tanulás.

Előfordulhat azonban az is, hogy maga a lakástulajdonos ad ki egy vagy két szobát albérletbe

Ezzel egy kis plusz keresethez jut, miközben lehetőséget kínál az albérleti szobákat keresők számára. Ez esetben csak a bérleti díj ránk eső részét kell neki fizessük, és egyéni áron kaphatjuk meg a szobát.

Természetesen az is megoldás lehet, hogy ha picit nagyobb albérletet találva mi magunk adjuk ki, persze a tulajdonos hozzájárulásával, az egyik szobát. Ez akkor érdemes, ha van konyhai eszközünk, és minden más, ami a lakással jár, vagy akár bútorozatlanul vesszük ki a lakást, és mi magunk hozzuk el a régebbi bútorainkat.

Persze a legritkább esetben fogunk olyan főbérlőt találni, akinek tetszene, hogy az albérlője még további bérlőket hoz. Sokkal jobb és tisztább az a helyzet, ha eleve szobát bérel valaki, például az alberletbudapest kiadó szoba kínálatából választva.

Van ugyanis olyan tulajdonos, aki kifejezetten szobák kiadására alakítja ki a lakást.

Ekkor az árakat is úgy alakítja ki, hogy megérje kibérelni a szobát, és a költségek megoszlásra kerüljenek a bérlők között.

Ha tartunk tőle, milyen bérlőtársakkal fogunk együtt élni, érdemes jól leinformálható és megbízható szobatársakat keresni.