Kinek kell fizeti a javításokat egy albérletben?

Kinek kell fizeti a javításokat egy albérletben?

Az albérlet számos előnnyel jár, és ezek közé tartozik az is, hogy a tulajdonosnak kell fizetnie a javításokat – kivéve, amikor nem.

Márpedig számos olyan eset adódhat, amikor főbérlő és albérlő egymásra mutogat, hogy „a te dolgod megjavíttatni”, ami eljuthat odáig, hogy „rendben, megcsináltatom, de te állod a költségeket”. ki fizet1

Ahhoz, hogy elkerüld az ilyen és hasonló eseteket, tisztázzuk: kinek kell fizeti a javításokat egy albérletben?

Csak szerződéssel vegyél ki lakást vagy szobát!

Ez nem is annyira ajánlás, mint inkább a törvényi feltételeknek való megfelelés. Albérlet esetén ugyanis a felek kötelesek bérleti szerződést kötni, amelyeknek a PTK szerint vonatkozó szabályai vannak.

A bérbeadó kötelezettségei közé egész sok minden tartozik, és nem korlátozódik csupán arra, hogy a lakást olyan állapotban adja át, ami szerződésszerű használatra alkalmas! Azt is a kötelessége biztosítania, hogy a lakás a bérlés teljes időtartalma alatt legyen alkalmas a használatra.

A tulajdonos kötelességei

Tekinthetjük hüvelykujj szabálynak a következőket, amikor a bérbeadó kötelezettségeiről és költségeiről beszélünk. Egyaránt a tulajdonos köteles gondoskodni

•  a tulajdona karbantartásáról,

•  az ingatlana központi berendezéseinek folyamatos üzemképes állapotáról,

•  a közös használatú helyiségekben, és e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről.

Példával élve: ha egy lakásban csak szobát bérelsz, akkor például a közös konyha vagy előszoba „közös használatú helyiségnek” számít, így ha itt valami hiba keletkezik az önhibátokon kívül (például csőtörés támad, tönkremegy a húsz éves hűtő, stb.) akkor a tulajdonos kötelessége a hibaelhárítás.

Persze, ha a károkozás gondatlanságból következik be, akkor ott annak kell a kárt megtéríteni, aki okozta. Azaz a bérlőnek vagy bérlőknek kötelességük vigyázni a bérbeadó magántulajdonára.

Ki fizeti a különböző közüzemi díjakat?

Ez már olyan terület, amit a bérbeadó és a bérlő szerződésben határoz meg. Lehet olyan, hogy a bérlő alacsonyabb lakbérért cserébe minden járulékos költséget áll, de olyan is, hogy magasabb összeget fizet, viszont semmilyen számlával nem kell törődnie.

Igaz, visszaélni ekkor se ildomos a lehetőséggel, azaz ne folyjon egész nap a csap és égjen minden villany.

A legjobb persze az, ha az alberletbudapest.hu kiadó ingatlan kínálatából választasz lakást vagy szobát, mert itt fixen annyi a bérleti díj, amit feltüntettek, nincs további költség az albérlettel! Leszámítva természetesen azokat az eseteket, ha tönkremegy valami, amit a szerződés szerint neked kell állnod.