Kislakás kisokos ha nagyokos akarsz lenni

Kislakás kisokos ha nagyokos akarsz lenni

Manapság egyre nagyobb teret nyernek a kisméretű lakások, a szűkösebb terek, míg a nagyméretű, tágasabb helyiségek aranykora leáldozóban van.

Ez a jelenség bár mindenhol, de főként a nagyvárosokban figyelhető meg, ahol tömeges költözés dukál. Mivel nagyobb a munkaerőpiac, ezért sok-sok munkavállaló költözik Budapestre azzal a reménnyel, hogy új életet kezdhetnek a városban.

Egyetemisták körében választás a főváros

alberlet kisokos budapestEgyetemisták körében pedig kifejezetten népszerű választás a főváros, ha továbbtanulásról van szó. Nem meglepő, hiszen az ország számtalan kiváló egyeteme és főiskolája mellett, Budapesten is rengeteg található. A kiemelkedő oktatás mellett pedig a munkavállalásra is nagyobb esélyekkel indulnak, ha tanulás mellett még marad idő és energia a részmunkaidőre is. Így hát nem is csoda, hogy Budapest alkalmazkodik és számtalan újszerű, kiadó lakást kínál több árban, olcsóbb és borsosabb kategóriában egyaránt.

Mivel a főváros a lehetőségek központja is egyben, így nem meglepő a túlzsúfoltság sem. Erre az ingatlanpiac kidolgozott egy innovatív és meglehetősen praktikus megoldást, ami mára igazi trenddé nőtte ki magát. Ez pedig nem más, mint a már említett kisebb lakóterek kialakítása. A mára az egész világon nagy népszerűségnek örvendő műfaj lényege, hogy a teret rendeltetésszerűen használja ki, bár olykor figyelmet fordít annak újra funkcionálására is.

Letisztultság és egyszerű elegancia

A letisztultság és az egyszerű elegancia mellett a tér maximálisan használatba van véve ebben az esetben. Mivel minden bútornak és tárgynak meg van a maga helye és szerepe a lakásban, ezért semmi sem tűnik feleslegesnek. Ha besétálunk egy ilyen lakásba, nem érezzük azt, hogy egymáshoz nem illő és használaton kívüli dolgok foglalják a helyet. Puzzle – szerűen illik össze és kapcsolódik minden. Ez pedig a struktúra és rend érzésével tölti el az embert.
Struktúrára és rendre pedig mindenkinek szüksége van, de az egyetemistáknak kifejezetten. Ahogyan a tananyagot, a kutatásokat, a tárgyakat és a könyveket is rendszerezni kell a füzetben, a laptopon, a fejedben, úgy a lakásban uralkodó egységesség, szabályosság és funkcionális elrendezés is nélkülözhetetlen szerepet tölt be a jövőbeli akadémiai sikereid szempontjából.

Így tehát érthető a miniatűr lakások népszerűsége. Mind ezek mellett az is elmondható, hogy az egyetemisták első években gyakran élnek kollégiumban, vagy netán középiskolában szereztek bentlakásos tapasztalatot. Ha veled is így történt, akkor bizonyára hozzászoktál a kisebb terekben történő életmódhoz, ami nagy előny a jövőre nézve. A kisebb lakások a kollégiumi szobákkal ellentétben modernebbek, valamint jóval több szabadságot adnak az egyén kreativitásának, ha dekorálásról esik szó.

Ha te is ilyen albérletre vágysz, akkor erősen javaslott, hogy alaposan szétnézz a hirdetések között és mindenképpen tekintsd meg az ingatlant személyesen is. Légy óvatos, nehogy olyan megállapodásba fuss bele, ami nem egyezik az elképzeléseiddel, illetve a hirdetésben említett faktorokkal. Fontos, hogy személyesen is lehetőséged nyíljon meggyőződni a méretekről, arról, hogyan működik a tárolás a lakásban. Abban az esetben, ha már lakóhoz költözöl, ne habozz kérdéseket feltenni a jövőbeli lakótársadnak.

Beköltözés után sokszor neked kell kialakítani egyfajta rutin útvonalat és tervezést. Hol és hogyan fogom tárolni a ruháimat? Mikor fogok mosni, takarítani? Mennyi étel tárolására van szükségem ahhoz, hogy ne csak jól táplálva tartsam magam, de ne legyen túlzsúfolva a hűtő sem, vagy esetleg elegendő, egyenlő tárolási hely jusson a lakótársamnak?

Ezek a fent említett tényezők elsőre bonyolultnak tűnhetnek, de jó tervezéssel nem csupán egyszerű rutinfeladatokká válnak, hanem előnyökkel is szolgálnak. Vizsgáljuk csak meg közelebbről. Rutinfeladatok természetesen mindenki életében jelen vannak, minden típusú és méretű albérletben előfordulnak, ami azonban megkülönbözteti az átlagos, megszokott lakásokat a kisebbektől, az dolgok „hogyan”-ja.
Először is beszélnünk kell a takarításról. Mivel kis térről beszélünk, ezért lényegesen könnyebb rendet tartani a térben. Ahogyan ez említésre került, minden tárgynak megvan a helye, ezért semmi sem hever rendetlenül, hanyagul a padlón, az kanapén, az konyhabútoron. Kis felületen a takarítás és porolás is jóval gyorsabb, mint hatalmas méretű bútorok és tér esetében.

Ami pedig a hűtőt és az étel tárolását illeti, meglehetősen hasznos, költség és környezetbarát megoldással szolgálhatunk. Az effektív tárolás miatt csupán a legtáplálóbb, általunk leginkább kedvelt, legtöbbször felhasználható ételek és hozzávalók minimális tárolása és maximális felhasználhatósága a fókusz. ilyenkor többször takarítjuk a hűtőt, gyakran szelektáljuk a benne található ételeket és hozzávalókat.
A kisméretű lakások tehát nem csupán trendi és pénztárca barát, anyagilag kedvezményes lehetőségek, hogy fedél legyen a fejünk felett, hanem igazi életstílus is, ami nem követel nagyobb erőfeszítést, és ami meglehetősen egyedi és különleges stílus is.