Kollégium vagy albérlet? Nem csak a pénz számít!

Kollégium vagy albérlet? Nem csak a pénz számít!

A magyar vagy a külföldi egyetemisták számára nem egyszerű kérdés, hogy hol és hogyan lakjanak a felsőfokú intézményekben töltött tanulási időtartama alatt.

Akár Budapestről, akár más egyetemi városokról legyen is szó, a „kolesz” és az „albi” régóta riválisok, hiszen a kollégium olcsó, az albérlet drága, ami valóban fontos szempont, de lássuk be, hogy nem ez az egyetlen dolog az, ami meghatározza az egyetemisták életét. alberlet diakoknak budapesten

Akár kollégium, akár albérlet, egy egyetemistának fontos az önálló élet

A középiskola elvégzése után, ahogy az egyetemista kirepül a családi fészekből, általában teljesen önálló életet akar kezdeni, ezért fontos, hogy az önálló döntések mellett otthonosan érezze magát a világban, a helyen ahol él, illetve barátok vegyék körül.
A kollégiumi szobát megosztod másokkal, jó esetben azokkal, akiket kedvelsz, rossz esetben alakulhat úgy is, hogy olyan mellé kerülsz, akivel nem vagy olyan jó viszonyban. Persze lehet ott is cserélni, de az nem mindig annyira egyszerű.
Ha szeretsz bulizni, és szereted az egyetemi nyüzsgő életet, akkor a kollégium igazi élmény lehet számodra. Ismerkedhetsz új emberekkel, bulizhatsz, kapcsolati hálót is építhetsz. A kollégiumba persze nem vihetsz háziállatot, hiszen az nem megengedett, míg az albérletben, amennyiben a tulaj a beleegyezését adja, akár ezt is megteheted, ez is lehet fontos szempont.

Albérletet már jóval a félév kezdete előtt érdemes keresni kezdeni

Amennyiben mégis albérletet keresnél, nem az ördögtől való az, hogy összefogsz a barátaiddal, egyetemista társaiddal, és közösen béreltek ki egy albérletet. Ha ismerősökkel, barátokkal teszed, jobb hangulatot teremthettek, és könnyebben alkalmazkodhattok az ismeretlen közeghez.
Persze, ha most kezded az egyetemet, és nem ismersz senkit, nehéz összefogni hasonló egyetemistákkal, de érdemes rákeresni az egyetemista fórumokon már előre, hogy milyen lehetőségek vannak, vagy ismerkedni hasonló cipőben járókkal.
Itt van mindjárt az alberletbudapest.hu kiadó lakás kínálata, ahol egy-egy szobát is kivehetsz, vagy közösen egy egész lakást, így a költségek is megoszlanak. A szoba bérlésénél itt még külön jó pont, hogy a bérleti díj fix, azaz mindegy, hogy más bérlőtárs van-e, költözik-e, a te általad fizetendő összeg nem fog emelkedni!
Ja, és mivel szerződéssel meg számlával veheted ki a szobát vagy bérelhetitek a lakást, még a lakhatási támogatást is megigényelhetitek rá, így jelentősen mérsékelve az önköltséget.
Figyeljetek azonban arra, hogy minden évkezdésnél már augusztusban elfogynak a legjobb albérletek, ezért érdemes már tavasszal nekikezdeni az albérletkeresésnek!