Lakhatási támogatás a megoldás

Lakhatási támogatás a megoldás

Sok-sok álom esik kútba azért, mert nehezen találni megfizethető áron albérleteket Budapesten.

lakhatasi tamogatas budapestenFiatalok százai tervezik meg életüket a fővárosban és ennek mintájára pályáznak budapesti állásokra. Abban reménykednek, hogy egy napon ők is belekóstolhatnak majd a nagyvárosi életbe. Ezek a tervek gyakran mennek füstbe, sokszor még beköltözés előtt. Amikor ugyanis albérletvadászatba kezdenek online, hamar szembesülnek a szilárd tényekkel, illetve a kaucióval.  Ahhoz, hogy ma a fővárosba költözhess, szükséged lesz minimum a lakbér összegének triplájára, ugyanis a gyakorlatban kivétel nélkül minden albérletbe való költözéshez kéthavi lakbért kérnek a főbérlők. Ehhez tartozik még az első havi rezsi is. Ezen felül pedig az első fizetésedig még gondoskodnod kell a napi betevőről is.

Mindkét szituáció lényeges és értékes

Amint erre ráeszmélnek az újdonsült bérlő jelöltek, már egyre inkább csökken az esélyük a költözésre. Bár előfordulnak olyan esetek is, amikor a bérlő attól fél, nem lesz később havi szinten fizetni lakbért, a rezsit és mind ezek mellett még fent tartani magát, a legtöbb esetben még szerződés és költözés előtt, a kezdeti stádiumban megakadnak az emberek és visszamondják a költözési szándékukat.

Mindkét szituáció lényeges és értékes. Meglehetősen fontos problémát vet fel, amit érdemes közelebbről is megvizsgálni, majd pedig megoldást találni rá. A kezdeti stádiumban történő feladás már az első lépcsőfokon megtörténik.
Szörf az interneten, hirdetések olvasása, majd pedig számolás és esélylatolgatás. Amikor ráeszmélünk, hogy mennyi minden szükséges a költözéshez, és ezek nagy része anyagi vonzatú, nem látunk esélyt többé.
Ez a probléma pedig rendszerint pályakezdőknél, első munkavállalóknál merül fel, akik frissen kikerülve az iskolapadból, egy jobb élet reményében szándékoznak új életet kezdeni a lehetőségek városában.
Budapesten ugyanis messzemenően több és minőségibb lehetőség nyílik a munkavállalásra és az egyéni fejlődésre is. A belvárosi élet továbbá rendkívül vonzó is, különösen azok számára, akik vidéken nőttek fel és innának a nagyvilág mámorító ízű kelyhéből.

A lakhatási támogatás lehetősége

Azok a személyek, akik pedig attól tartanak, hogy  időközben derül ki, hogy nem fog összejönni a havi szinten történő lakbér és rezsi fizetés, nem kell, hogy csüggedjenek. Bár, nem minden albérlet esetében lehetséges ez a megoldás a fővárosban, a mi albérleteink minden arra alkalmas bérlő számára lehetőségként kínálják a lakhatási támogatás igénybe vételét.
Azonban mégis ki számít alkalmasnak a lakhatási támogatásra? Az elsődleges szempont az, hogy pályakezdőnek kell lenned. Pályakezdésed első évében van esélyed megpályázni ezt a nem hétköznapi és elképesztően hasznos ajánlatot, amelyet öt teljes évig vehetsz igénybe.

Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy az igényelhető összeg az évek múlásával csökken majd. Először a fizetésed 60%-át kapod meg, majd pedig a harmadik évtől a 40%-át, végül pedig az utolsó évben csupán a fizetésed 20%-át kapod majd.
2018-tól kezdődően pedig már nem csupán a határozott, de a határozott idejű bérleti szerződések esetében is igényelni lehet. Fontos szempont, hogy a munkavégzést történő környék 60 km-én belül ne rendelkezz semmilyen lakhatási célú ingatlannal.

A kapott összeg befizetését minden hónapban igazolnod kell majd, nem csupán azért, hogy mutasd, a befizetés megtörtént, hanem azért is, mert ezt a pénzt csakis és kizárólag a havi lakbér befizetésére fordíthatod. Tehát ennek értelmében nem vásárolhatsz bútorokat vagy egyéb árucikkeket a lakhatási támogatásból.
Amennyiben megfelelsz a kritériumoknak, az elvárt követelményeknek, és a már említett szempontoknak, nem szabad tovább csüggedni és hezitálni költözéssel kapcsolatban. Van ugyanis remény álmaid valóra váltására.
Akár attól te vagy az a személy, aki már az első lépcsőfoknál elakadt, és nem tudsz továbblépni a kezdeti sokkból, amelyet akkor szenvedtél el, mikor összeszámoltad, mekkora összegre van szükséged a költözéshez, vagy akár legyél te az a személy, aki nem mer felköltözni. Attól tartasz, hogy menetközben történik valami, ami felborítja az anyagi egyensúlyod, tudd, hogy van megoldás.  A lakhatási támogatást pontosan a te szituációd segítésére hozták létre, itt az ideje kezedbe venni a sorsodat!