Lakótárs – kód

Lakótárs – kód

Ha azt mondjuk, hogy lakótárs, akkor megannyi személyiségű ember, meglehetősen színes történetek és számtalan viselkedési forma juthat eszünkbe.

lakotars budapesti alberletben Ha nem éltél még lakótárssal és nem is tartod magad annak a típusú személynek, aki vágyna arra, hogy más emberekkel éljen együtt, egyszer mégis mindenképpen ajánlatos kipróbálni. Legyen szó ismerősről vagy teljesen ismeretlen emberről, nem csupán mítosz az, hogy van valami különleges a lakótársi életmódban.

Személyiségfejlődés

Sokat fejlődik a személyiséged az együtt töltött idő során, sokkal alkalmazkodóbbá, nyitottabbá, empatikusabbá és erősebbé válsz. Ha introvertált típus vagy, akkor kicsit extrovertáltabbá válhatsz, lakótársaid rá vehetnek, hogy többet mozdulj ki, hogy jobban értékeld a társaságban töltött időt.
Ezt pedig anélkül történik így, hogy elveszítened introvertáltabb egyéniséged. Egy, vagy több lakótárs nagyon sokat segíthet a szocializálódás javításában. A lakótársaid mindennap csempésznek majd valami izgalmat, vagy apró örömet az életedbe.

Az extrovertált személyiségű emberek pedig megtanulhatják élvezni az otthon melegét, a lakótársakkal otthon töltött idő bebizonyíthatja, hogy minőségi pillanatokat lehet átélni otthon is. Ráébreszthet, hogy bár sok előnye van a nagy társaságnak, néha nem árt visszavonulni és reflektálni, egyedül vagy szűkös baráti / lakótársi körökben feltöltődni.

Van amikor könnyű és van amikor nehezebb

Na, de mégis mi a lakótárs – kód, és hogyan alkalmazhatjuk azt a mindennapokban? A lakótárs-kód mindenki számára más és mindenki számára egyedi. Akadnak, akiknek természetesen alakul ki, előzetes megbeszélés nélkül is, csupán az együtt töltött idő alatt kialakult szokásokra alapozva.

Ők mindössze vagy fénysebességgel összeszoktak, vagy nagyon hasonló személyiségű emberek. Másoknak viszont nem mindig megy ilyen könnyen, így fontos elbeszélgetniük az elején, hogyan képzelik a jövőt. Nem probléma, ha első nekifutásra eléggé különböző emberek vagyunk és nehezebben áll össze a rutin.
A lakótárs – kód olyan szokások, viselkedésjegyek, szavak és tradíciók összeségét foglalja össze, amelyeket a lakótársaiddal alakítasz majd ki az együttélésetek során. Ide tartoznak az olyan alapvető rutinfeladatok, mint például a fürdőszoba használata, tehát az, hogy a fürdőszobán osztozó egyének közül melyikük mikor használja a zuhanyzót. De ide sorolhatjuk a takarítás listát, a hűtő, a mosógép használatát és a konyhaszekrény tárolásra alkalmas polcainak felosztását, az étkészletek megosztását is.

Fontos megemlíteni a vendégek számát, látogatásuk gyakoriságát és a látogatás során megengedett hangerőt is. Előfordulhat ugyanis, hogy a lakótársunk egyetemi hallgatóként épp egy nagy, mindent eldöntő vizsgára készül. Ekkor igen balszerencsés lehet nagy létszámú vendégekkel megtölteni az albérletet, különösen akkor, ha akadnak zajosabb barátaink is a vendégek között. A vendég téma minden esetben erősen ajánlott előzetesen leegyezteti a többi lakóval.

A privát élet és magánszféra tisztelete. Húzódik egy vékony határ a jó barátok és a magánélet között. Bár a legtöbb lakótárs majdnem minden esetben közeli baráttá válhat, de ez nem jele annak, hogy kérdezés nélkül beléphetsz a szobájába, meg lehet enni a hűtőben tárolt előző esti vacsoráját, vagy elhasználni a mosóporát, samponját, fogkrémjét.
A másik gyakori hiba, amikor összeköltözést követően megszokják egymást a lakók az, amikor beleütik orrukat a másik dolgába, vagy éppen túl sokat osztanak meg magukról. Mások és saját magánéleted is mindig kezeld érzékenyen, úgymond „kesztyűs kézzel.”

Az együttélés során közös nyelvet alakítottok ki, félszavakból is megértitek majd egymást, de saját szavakat és kifejezéseket is alkottok közösen, amelyeknek mögöttes jelentését csak ti értitek majd. Ide sorolhatók azok a viccek is, amelyeket ti találtok ki együtt átélt szituációkból kiindulva és amelyeknek csak ti ismeritek a jelentését.

Lakótárssal élni tehát komoly személyiségfejlődést jelent, amely életre szóló tapasztalatok ad. Az itt elsajátított, új tulajdonságaid pedig a jövőben az élet számtalan szituációjában kamatoztathatod majd. Akadhat olyan lakótárs, akivel bár kiváló, de mégis kevésbé szoros a kapcsolat, valamint olyanok is, akik az évek során a legközelebbi barátaiddá válnak.
Akárhogyan is legyen, amíg együtt éltek a lakótársaddal való viszonyod a barát és családtag között helyezkedik el, hiszen együtt éltek és úgy ismeritek egymást, mint a családtagok, de nem vagytok vérszerinti rokonok. Ez nem csak csodás és különleges, de még költségbarát albérletet is eredményez, mert nem egyedül állod a költségeket. Ha lakótársad van, akkor sosem vagy egyedül.