Mennyibe kerül az albérlet Pesten?

Mennyibe kerül az albérlet Pesten?

Mennyi az albérlet Pesten? Talán ez a leggyakoribb kérdés, amivel az ingatlankiadó szakmában, de közösségi oldalakon is egyre sűrűbben találkozni.
Tegyük hozzá: jogosan, hiszen az ingatlanárak, akár eladásról, akár bérlésről van szó, egészen meredeken emelkedtek az elmúlt években.

 

mennyibe kerul az alberlet pesten ma

Az albérletek árát Pesten alapvetően három tényező határozza meg

Az árakat meghatározó szempontok az alábbiak:

1. melyik kerületben található az albérlet,

2. mekkora és milyen felszereltségű az albérlet és

3. milyen a tömegközlekedés a környéken.

Ezek a legfőbb szempontok, és amikor azt mondjuk, sokat számítanak, az pénzben is kifejezhető. A legdrágább kerület Budapesten az V., más néven Belváros-Lipótváros. Itt átlagosan 200 ezer forint feletti az albérletek díja, míg a legalacsonyabb a XXIII. kerület, azaz Soroksár, itt valamivel 100 ezer forint felett alakul az átlagos albérletár.

A pesti albérletek árát a munkalehetőségek és a diákok is erősen befolyásolják

Az emberek jellemzően három ok miatt keresnek albérletet Budapesten: családalapítás, a munkalehetőségek vagy a tanulmányaik miatt, bár olykor kettő vagy mind a három is egybeesik. Aki faluról vagy kisvárosból költözik Pestre, hamar rádöbben, hogy mekkora is a főváros: akár másfél órát is lehet csak egy irányban haladni úgy, hogy még mindig városon belül van az ember.

Emiatt, ha a munkahely/egyetem messze található a lakástól, nem ritka a napi 1-3 óra ingázás sem, végig Budapesten belül. Ha pedig még iskoláskorú gyermekek is akadnak, akkor különösen fontos, hogy megoldható legyen mind az ő kísérésük, mind a munkahelyre való beérkezés megoldása.

Az alberletbudapest.hu lakáskínálatában a legideálisabb helyen fekvő albérletek találhatók, függetlenül attól, hogy valaki a belvárosban, vagy külső kerületekben vállal munkát vagy folytatja a tanulmányait.

A pesti albérletek árát a diákok legalább annyira befolyásolják, mint a rövid távú lakáskiadás: minden évben, a felvételi ponthatárok ismertetése után több tízezer elsős diák igyekszik lakhatást találni magának a fővárosban és az egyetemmel bíró nagyvárosokban.

Persze, sokan végeznek is a tanulmányaikkal, ám ettől még nem bővül az albérletkínálat, így a vadászat ugyanúgy zajlik a legjobb helyekért – hiszen tényleg nem mindegy, hogy valaki tíz percre lakik az egyetemtől vagy egy órára, illetve emberbarát környéken talál szállást vagy külön módszereket kell kidolgoznia a nyugodt tanuláshoz és pihenéshez.

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy 2019 végén a legmagasabb átlagos albérletárakkal a belső kerületekben és az egyetemek környékén találkozni Pesten (180-200 ezer forint), a legalacsonyabb albérletárakkal pedig a peremkerületekben (100-120 ezer forint).