Miért ne költözz el Budapestről a járványidőszak alatt?

Miért ne költözz el Budapestről a járványidőszak alatt?

Budapest. A főváros, amelyről mindenkinek akad véleménye. Túlnyomó részben pozitív vélemények illetik a gyönyörű architektúrájú és történelmi kincsekben gazdag városunkat, azonban a vírus okozta lezárások és az emiatti szigorítások mindenki szeretetét tesztelték, hiszen nem volt lehetőség társasági életet élni, vagy éppen a kedvenc kávézódban, étteremben üldögélve beszélgetni a kollégákkal ebéd szünetben.

 Nem. Nagyobb részt otthon kellett beszélgetni egy képernyőn keresztül és a a saját főztödet, vagy éppen a rendelt ételt élvezhetted csupán. Az pedig valluk be, nem adja vissza az étterem hangulatát, ahogyan a személyes találkozók varázsát sem. 

Mivel a távmunka még mindig hódít, és több, mint valószínű, hogy a jövőben ez a munkavégzési trend folytatódni fog, ezért megfordult pár ember fejében a kérdés, hogy érdemes-e a fővárosban maradni? Néhány ember megfontolta a vidékibb, a kertvárosiasabb környezetbe való költözést. A kérdés tehát az, hogy megéri – e Budapesen bérelni napjainkban? A válasz egy határozott igen. Miért éri meg? Olvass tovább, hogy megtudd a választ. 

Talán nem idegen felismerés számodra sem, hogy az ilyen jellegű döntések középpontjában javarészt a munka és az egzisztencia áll. Ha otthonról dolgozol, akkor előfordulhat, hogy akármennyire is élvezed a távmunka előnyeit, hangulatod és mentális egészséged is hanyatlani kezdett.

 Emiatt pedig úgy gondolod, talán a környezetváltozás, és a munkahelyedtől lévő lehető legnagyobb távolság megoldhatják a problémáidat. Ez a felismerés azonban nem teljesen helyes. Bár jó úton haladsz akkor, ha az a személy vagy, aki elégedetlen a munkahelyével és belátja, hogy az problémái gyökere, de a megoldás helytelen akkor, ha az általad kedvelt várost hagynád el a munkahely helyett

Érdemes beismerni, hogy akármilyen jó is vidéken élni, a főváros nyújtotta lehetőségek páratlanok, ez pedig főként a fiatalok esetében igaz. Ha küszködsz a munkavégzéssel, és szeretnél munkát váltani, vagy netán munkanélküliként vadászol egy új állásra, nos, Budapest megadja majd neked. 

Budapesten ugyanis a nagyvárosokra jellemző megnövekedett infrastruktúra, a populáció és a világvárosi jelleg következtében mindig van lehetőség munkára találni. A munkahelyek sokkal naprakészebbek, mint máshol.

 Így tehát nem érdemes elhagyni ezt a várost abban a hitben, hogy online egyszerűbb lesz a munkavégzés, és talán még az is előfordulhat, hogy megbarátkozol a munkahelyeddel. Ilyenkor ugyanis sokkal inkább magadra vagy utalva, és egyedül kell megbirkóznod a leginkább embert próbáló, szakmabeli kihívásokkal is. Motiváció és sikerélmények hiányában a nagy hajtás pedig könnyedén munkahelyi kiégéshez vezethet. 

Ez nem csupán karriereden ejt foltot, de magánéleteden is. Egyik vezető, globális mentális problémája a társadalomnak a kiégés szindróma, amikor is a munkavégző egyén elégedetlen a munkájával, annak kevés hatása van csupán a társadalomban, fokozott nyomásnak, stressznek van kitéve,  és talán még  a kollégáival sem jön ki jól.

 Így hát előfordulhat, hogy pont annak esel a csapdájába, ami ellen menekültél, amikor a városból való költözésen töröd a fejed. Sok home office-ból dolgozó, vidékre költözött egyén belátja már ezt. Ne a városban keresd a hibát akkor, ha a munkahelyed okozza a kellemetlen érzéseket. Válts munkahelyet, az  a jó hír, hogy a város megadja ennek lehetőségét számodra. 

Ez összefüggésbe hozható a home office depresszióval is, amely sajnos napjainkban egy igen elterjedt jelenség. Épp emiatt láttuk hasznosnak, hogy összeállítsunk számodra egy informatív, két részes cikk sorozatot a témában, hogy ne csupán okulj,  hasznos tanácsokkal is gazdagodj, de lásd, hogy nem vagy egyedül ebben a problémával. Ennek felismerése kulcsfontosságú. A témában íródott cikkeink első részét itt, a másodikat pedig itt olvashatod.

Egy másik oka lehet a környezet váltásra történő fokozódó igénynek nem más, mint a lezárások és a kikapcsolódásra való lehetőségek csökkenése, mindez a növekvő megbetegedésekre való tekintettel történt. 

Most pedig egyre több szórakozóhely nyit ki újra. A nyár rohamos érkezésével a teraszok is rendelkezésre állnak. Amikor pedig végre minden visszatér majd a régi kerékvágásba, nagy lelkesedéssel térnek az emberek is vissza módszereikhez szórakozás terén. Sőt, amikor biztonságos lesz, nem lenne meglepő az eddigieknél is nagyobb pezsgés. 

Neked pedig iszonyatosan hiányozni fog a régi, fővárosi életed. Még akkor is, ha azt hitted, ez nem következhet be. Ne költözz el tehát 1-2 évre azért, hogy utána boldogtalan légy az új albérletedben, egy másik városban, és minden követ megmozgass, hogy visszaköltözz Budapestre. Kérdésekkel pedig bátran keresd ügyfélszolgálatunk.