Milyen albérletben lakni?

Milyen albérletben lakni?

Albérletben lakni lényegében alig különbözik attól, mintha saját ingatlanban élnél. Vagy mégsem? Ha még odahaza élsz a szüleidnél, vagy saját otthonod van, de költözni szeretnél, természetes, hogy felmerül benned a kérdés: milyen albérletben lakni? Körbekérdezve ismerősök között, átböngészve a közösségi oldalakat, fórumokat bizonyosan hallasz jó és rossz történeteket egyaránt, kiváló főbérlőkről vagy horror garzonokról, fergeteges házibulikról és borzasztó szomszédokról.

A legtöbb ilyen történet jellemzően abból fakad, hogy sokan nem tudják, mit is jelent albérletben lakni. kiado szoba budapest ok

Az albérlet szabadságot biztosít

Legelőször is nézzük a fényes oldalát: az albérlet valóban szabadságot biztosít. Aláírod a szerződést, ami tisztáz minden kérdést és onnantól kezdve szabadon élhetsz az ingatlan egészében vagy egy saját szobában.

Többé nem szólnak rád a szülők vagy a koleszfelügyelő, hogy mikor oltsd le a lámpát, meddig ülhetsz a gép előtt, vagy, hogy „rámold össze a szobád, mert vendégek jönnek”.

Ráadásul röghöz sem vagy kötve: egy saját ingatlan esetében nem mondhatod, hogy eladod most és másnap megveszel egy másikat, ha az ország vagy a Főváros túlsó felében találsz állást. Illetve mondhatod, csak a lakáspiaci realitások azt mutatják, hogy hónapokba telhet eladni megfelelő áron egy kevésbé előnyös fekvésű lakást, míg a frekventált helyeken az árak sokak számára megfizethetetlenek.

Hiába adná el valaki tíz-tizenötmillióért a keleti országrészben lévő kertes házát, ha még legalább tízmilliót kéne ráraknia, hogy egy panellakáshoz hozzájusson. Egy albérlet esetén bármikor felmondható a szerződés és viszonylag hamar találsz is megfizethető, minőségi lakást vagy szobát bérelni, ha átböngészed az alberletbudapest.hu kiadó lakás kínálatát.
Az albérlet megtanít felelősségteljesen élni

A másik előnye az albérletnek az, hogy ténylegesen megtanít a felelősségteljes életre. A magad ura (avagy úrnője) vagy, te írod alá a szerződést, (alapesetben) te fizeted a bérleti díjat, a számlákat, te vásárolsz magadra, és ha valami elromlik, tönkremegy, cserélni kell, akkor neked kell intézkedned – de legalábbis szólnod a főbérlőnek.

Az önállóság és a felelősség együtt pedig önbizalom növelő hatással bír. Elvégre, aki képes gondoskodni magáról, az már meg is birkózott az élet hozta nehézségek felével!

Ha saját lakásból költözöl albérletbe

Ha saját lakásból, önálló életvitellel költöznél albérletbe, akkor ezeket nem szükséges ecsetelnünk. Az albérlettel megszűnik a röghöz kötöttség, az aggodalom azért, hogy miből fogod tatarozni, állagot fenntartani, nem kell foglalkozni ingatlanadóval sem bármi mással, ami egy saját lakás esetén állandó nyűgöt jelent.