Minden, amit tudni kell a nyár végi lakásbérlésről

Minden, amit tudni kell a nyár végi lakásbérlésről

Ha nyár vége, akkor új tanév kezdete. A nyár kalandos vizeinek utolsó hullámai augusztusban csapnak le ránk, amikor a legtöbb egyetemista visszatérne a fővárosba, hogy lakást béreljen év elején.

Ilyenkor pedig egyetemistaként, de munkavállaló albérletkeresőként is meggyűlhet a bajod a nyár végi albérlet szezonnal. Munkavállalóként is hatással van ránk a tanév kezdete, még akkor is, ha már nem kell beülnünk többé az iskolapadba.nyarvegi alberlet kiadas budapesten
Számtalan lakás kerül kiadásra ebben az időszakban, a piac pedig virágzik, ám mindez okozhat némi kellemetlenséget az albérletkeresőknek, hiszen ilyenkor a legnehezebb albérletet találni. Ha netán sikeresen meg is találod a számodra megfelelőt – nem lesz nehéz, a kínálat választékos e tájt – , könnyen megeshet, hogy elhappolják előled az áhított lakást vagy éppen szobát. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire mérvadó lehet egy gyorsan megkötött, ám biztonságos szerződés ilyenkor.

Így tehát igen fontos az éber cselekedetek megtétele, a sebes döntéshozatal, illetve nem utolsó sorban, az alapos kutatás, jártasságszerzés ebben a témában. A legelső és legcélravezetőbb lépés, amit tehetsz, hogy átgondolod, mire vágysz és mit engedhetsz meg magadnak. Írd le egy papírra, hogy milyen ár kategóriában gondolkodsz, valamint, hogy mi a legfelső határ anyagilag, amit megengedhetsz magadnak.
Ezen a határon belül olyan tényezőket is érdemes figyelembe venned, mint az, hogy képes leszel-e havi szinten, hosszú távon fizetni a lakbért és a rezsit probléma mentesen, tehát nélkülözést elkerülve. Ajánlatos úgy kalkulálni, hogy minden hónapban maradjon legalább egy minimális összeg, amelyet félre tehetünk magunknak, de tudj a napi betevőről is megfelelő mennyiségben gondoskodni, és jusson egy-két új tárgyra vagy számodra értékes szabadidőtöltésre is pénz.

Mennyi időre tervezel lakást bérelni?

A papírodon szereplő, következő szempont, amelyet nem célszerű figyelmen kívül hagyni az, hogy mennyi időre tervezel lakást bérelni. Ez egy kicsit komplikáltabb, de nem ijesztően, ahogyan kibogozhatatlanul  sem bonyolult kérdéskör. Ebben a döntésben végig kell gondolnod nem csak a saját terveidet, de az általad megkötni kívánt bérleti szerződés természetét is. Mert, ugye kötsz bérleti szerződést? A legbiztonságosabb válasz erre az igen.
Ekkor el kell dönteni, hogy határozott vagy esetleg határozatlan idejű szerződést szeretnél-e kötni. Az előbbi azért is előnyös, mert szerződésbe foglalt, fix időpontig bérelhetsz, míg az utóbbi bár létezik, de bármikor változhatnak a tervek és sajnos előfordulhat, hogy a tervezettnél hamarabb kell elhagynod az albérletet.

Ekkor, ha az előbbi szerződés típus mellett döntesz, javaslatos kideríteni, hogy az általad bérelni kívánt ingatlant mennyi időre lehet bérelni, eshet – e szó a dátum meghaladásával szerződéshosszabbításra, abban az  esetben, ha hozzánk nő az albérlet. A legtöbb határozott időjű szerződésnél igenis van esély a hosszabbításra, és általában mind a bérbeadó, mind a bérlő egy reálisan teljesíthető bérlési időszakban tud megállapodni.
A harmadik lépés a papíron pedig nem más, mint a lakás megtekintése. Ekkor a lehető legközelebbi időpontot ajánlatos kitűzi a látogatásra, ugyanis, ahogy erről már szó eset, ha valaki gyorsabb nálunk, akkor hamar azon kapjuk majd magunkat, hogy más költözik a kinézett lakásba, mi pedig folytathatjuk a kutatást egy, a kritériumainknak megfelelő lakás után.

Komolyan gondolod a szerződést?

Amennyiben tetszik a lakás és nem találunk kivetnivalót, erősen javaslott, hogy azonnal cselekedjünk, lehetőleg még aznap hívd vissza bérbeadó felet és rendezd a foglalót. A foglalóval ugyanis biztosíthatod, hogy a lakást/szobát senki más ne vegye ki vagy foglalja le.

Ezzel továbbá azt is megmutathatod a bérbeadónak, hogy te igencsak komolyan gondolod a szerződést, és te magad is egy megbízható, önálló, komoly ember vagy, akinek szavai nem csupán ígéretek, rád igenis lehet számítani! A bérbeadó bizalmának elnyerése a jövőbeli együttműködésetek szempontjának nélkülözhetetlen tényezője. Egyetlen munkakapcsolat sem működik bizalom nélkül.
Az utolsó lépések ezen a már majdnem befejezett listán a szerződés megkötése és a beköltözés. Jól olvasd át a szerződést, mielőtt az megköttetik, és ha a leírtak egyeznek az előzőleg szóban megbeszélt kritériumokkal, tényezőkkel, dátumokkal és kívánságokkal, akkor nyugodt szívvel adhatod a neved hozzá.
Nyilvánvalóan azt is muszáj leszögezni, hogy az eddig mutatott attitűdöd megmaradjon a jövőben. A beköltözést és minden elvárt teljesítési követelményt pontosan, a megbeszélteknek megfelelően teljesíts. Ha ezek megvalósulnak, akkor gratulálunk, ugyanis nem csak, hogy túlélted és mesterien elsajátítottad a csúcs szezonban történő lakáskeresést, de nyertél is magadnak egy gyönyörű albérletet, amelyet nyugodt szívvel lakhatsz be, hiszen bizonyítottad rátermettségedet!