Mindent a számlaképes albérletről

Mindent a számlaképes albérletről

A számlaképes albérlet jelentése nagyon sok fiatalt tölt el kíváncsisággal. A családi fészekből először kirepülni készülő fiatal gólyák, egyetemisták, pálykezdők

és 20-as éveikben járó munkavállalók is beleeshetnek az először Budapestre költöző, a lakás bérlés terén még tapasztalatlannak számító kategóriába.

szamlakepes alberlet budapestenA kezdet mindig nagyon nehéz, és sajnos a legtöbb esetben hibák kísérik. Ennek viszont nem kell így lennie. Gondos odafigyeléssel te is képes lehetsz már első bérleti szerződésed során egy biztonságos, hiánytalan, buktatók nélküli szerződést. 

Először is, tisztázd le magadban, hogy mire van szükséged egy lakásban, milyen albérletre vágysz, érdemes erről listát is készítened. Ennek megkönnyítése érdekében mi összeállítottunk egy cikket, amelyben kitárgyaljuk az albérletbérlés alapszabályait.

Érdemes ebben az esetben alaposan tájékozódni, és elég időt szánni az információgyűjtéshez. Egy lakás bérlése, a költözés, az önállósodás mind nagy felelősséggel járnak, valamint anyagi kiadással is. Ezért nem árt tudnod, hová teszed a pénzed. 

Fontos tudni, hogy mi is a számlaképes albérlet jelentése, nem csupán a jelentését célszerű ismerni, hanem a félreértés elkerülése végett azt is leszögezni, hogy mit nem jelent. 

1. A számlaképes albérlet jelentése

A számlaképes azt jelenti, hogy a bérbeadó tud számlát adni a bérlőnek, azaz van adószáma.  Ez természetesen bizonyíték arra, hogy adózik a lakás után. Ezt akkor is meg kell tennie persze, ha nem ad számlát. Számlával azonban mindig tényleges bizonyítékod van arról, hogy nem lettél átverés áldozata.

Sajnos előfordulnak balszerencsés, gyanús esetek is. A számla hiánya okod adhat, hogy azt gyanítsuk, valamilyen rejtegetni valója van a bérbeadónak.  Aki nagyon nem akar számlát adni, az feltehetőleg nem adózik. Számla esetén nehezebb letagadni a bevételt. Amennyiben úgy érzed, hogy még további információra van szükséged a témában, nyugodtan keresd ügyfélszolgálatunkat. 

2. Mik az előnyei a számlaképes albérletnek?

A számlaképes albérlet jelentése mellett más tudnivalók is akadnak ebben a témában. Mivel mi magunk is jelentős figyelmet fordítunk arra, hogy megfelelő feltételeket biztosítsunk bérlőinknek, ezért természetesen mi is tudunk számlát bocsátani rendelkezésedre.

Továbbá pedig nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire lényeges az, hogy a lakás minősége eleget tegyen a havonta kifizetett bér és rezsi összegének. Színvonalas, minőségi, kiváló állapotú albérletbe érdemes költözni. Ezeknek pedig általában mindig megvalósulhat egy számlaképes albérletben. Az ilyen főbérlők ugyanis minden esetben komolyan veszik a feladatokat. 

3. Lakhatási támogatás esetén

Amennyiben pályakezdőként lakhatási támogatásra vagy jogosult és meg is igényelnéd azt, akkor mindeképpen számlaképes albérletre lesz szükséged. Ha nem vagy abban biztos, hogy megfelelsz- e a lakhatási támogatással kapcsolatos elvárásoknak, akkor se csüggedj, inkább olvasd el egyik tájékoztató cikkünket ide kattintva.

Nagyon hasznos lehet benyújtani az igénylésed a támogatásra, mert nem kicsi anyagi terhet és stresszt vesz le az emberről. Így lehetőséged adódik spórolni addig, amíg elérsz arra a szinte, hogy tovább léphess.

A számlaképes albérlete jelentése röviden összefoglalva úgy hangzik tehát, hogy a főbérlő által kibocsátott számla egy bizonyíték arról, hogy a bérlés folyamata a szerződésben kikötöttek alapján zajlik, a főbérlő adózik az albérlet után.

Bizonyítékként és nélkülözhetetlen adminisztratív feladatként is is szolgál az említetteken túl. De jelenti azt is, hogy egy komoly, megbízható főbérlővel van dolgod, aki ügyel a részletekre, és nagy valószínűséggel az általa kiadott albérlet minőségére is.