Mire figyeljünk albérlet kereséskor?

Mire figyeljünk albérlet kereséskor?

Albérlet kereséskor egész sor dologra szükséges odafigyelni, hogy a lehető legjobb kiadó lakást vagy szobát találjuk meg.

Elsőként gondoljuk végig, hogy valójában mit is szeretnék. Közel sem mindegy, hogy családosként, egyedülállóként, vagy szerelmi fészek céljából keresünk albérletet!

Mire figyeljünk albérlet kereséskor?property21

Természetesen az sem mindegy, hogy hol keressük az albérletünket, Budapesten esetleg vidéken. Budapesten az egyes kerületek között is nagy lehet az árkülönbség. Vidéken is elég vegyesek az árak.
Ha gyermekes családként keresünk albérletet, mindenképpen nézzük meg a környező iskolákat, óvodákat is. Célszerű körbejárni, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb a gyermekünk számára.

Az ismerősök, barátok ajánlása jó lehet

Kérdezzük körbe az ismerőseinket, hátha tudnak kiadó lakást, vagy éppen nekik van egy, mert nagyon nagy előny, ha nem ismeretlen lesz az főbérlőnk.
Olyan helyet keresünk, ahol jó a tömegközlekedés, és esetleg a munkahelyünkhöz is közel van. Ha a párunkkal élünk, és ő munkahelye nagyon messze van a miénktől, válasszunk a kettő között albérletet.

A belváros drágább, a külvárosban a közlekedés lehet bajos

Figyeljünk arra is, hogy lehet, hogy a külsőbb kerületekben olcsóbbak az árak, de ha ritkábban járnak a buszok, akkor sok időt veszíthetünk el, mire hazaérünk.
Válasszunk olyan helyet, ahol biztonságos a környék. Kérdezzük meg a környéken élő ismerősöket milyen a környék, milyen lehetőségeink vannak.

Informáljuk le a tulajdonost, hogy biztosan tudjuk, kivel szerződünk!

A kaució letételénél figyeljünk arra, hogy mindenképpen legyen róla papírunk, szerződést mindenféleképpen kössünk, amin legyenek rajta az aktuális mérőóra állások is.
Beszéljük meg a tulajdonossal, hogy a közüzemi számlák hogyan lesznek rendezve. Kérjük el a közös költségről is az elszámolásokat a közös képviselőtől. Tisztázzuk azt is, hogy a közös költségbe pontosan mi tartozik. Figyeljünk rá, hogy a társasházi felújítás költségeit nem nekünk kell fizetni.
Tisztázzuk, hogy átalányos e, vagy havi díjasok-e a rezsiköltségek. Járj utána annak is, hogy előzőleg ezek ki lettek-e fizetve, illetve maga a lakás tehermentes-e.

Fontos a közlekedési helyzet is az albérlet környékén

Amennyiben autód van, járj utána a parkolási lehetőségeknek, vagy tartozik-e a lakáshoz garázs, és annak mennyi a költsége.
Ha megtaláltuk a nekünk megfelelő lakást, legyünk gyorsak. A jó lakások hamar elkelnek. Ha már megvan a kiválasztott lakás, minél előbb vegyük fel a tulajdonossal a kapcsolatot, még akkor is, ha esetleg hétvége van!
A legjobban viszont akkor járunk, ha az alberletbudapest.hu kiadó lakás kínálatából választunk lakást vagy szobát, mert ott garantáltan fix díjas, felújított albérletbe költözhetünk, szerződéssel és számlával, így akár lakhatási támogatásra is jogosultak lehetünk!