Mire kérdezz rá, ha albérletet keresel?

Mire kérdezz rá, ha albérletet keresel?

Albérletet keresni könnyű – csak a megfelelő albérlet megtalálása nehéz. Egy dolog, hogy általában van az embereknek valami elképzelése arról, milyen lakást vagy szobát szeretnének kivenni, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy sokan nem ismerik még azokat a buktatókat, amik egy lakás bérlésénél felmerülhetnek.

Az alábbiakban ezért összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amik elsődlegesek az ideális lakás kiválasztásánál.ingatlan 2020 04 001a

Mire kérdezz rá, ha albérletet keresel?

A legelső kérdése jellemzően az anyagiakra vonatkoznak: mennyi a lakás bérleti díja, illetve ez számlával vagy anélkül annyi, továbbá növekedik-e a lakás bérleti díja évente az infláció mértékével?
Mennyi a rezsi, és mennyi a közös költség, illetve az mit foglal magában? Ezek is kiemelten fontos kérdések, mert van ahol magas a közös költség, de mellé korlátlan vízfogyasztás jár.
Külön kérdezzünk rá, hogy a közös költségbe a ház költségén kívül benne foglaltatik-e a ház esetleges felújítása? Azért fontos, mert azt nem az albérlőnek kell megfizetni, hanem a tulajdonosnak!
A legjobb, ha szétnézel az alberletbudapest.hu kiadó lakás kínálatában, mert itt minden kiadó lakásnak és szobának fix díja van, a tulajdonos szerződéssel adja ki őket és minden esetben számlával!

Fontos szempont a komfort – ezekre is kérdezz rá

Lehet, hogy egy albérlet ára egészen alacsony, ám ennek mindig oka van. Milyen a fűtés: távhő, vagy házközponti? Milyen a kibérelendő lakás energiavédelmi besorolása? Ebből sok mindent megtudhatunk. A JJ a kiemelkedően rossz az AA++ pedig a legkorszerűbb.
Egyedi mérőkkel rendelkezik az albérlet, és amennyiben gázfűtésű, átalányos, vagy havidíjas? Ki fizeti és mi alapján a rezsiköltséget a szolgáltatónak, a bérlő vagy a tulaj?
Mindenképpen érdemes megnézni az ajtókat és ablakokat is. A nyílászárók milyenek: újak vagy régiek? Bár manapság elterjedtek a műanyag nyílászárok, de lehetőség szerint kerüljük azokat az albérleteket, ahol penészedik a fal!
Szintén kérdezzünk rá, hogy mennyi időre köthetjük a szerződést és mennyi a kaució? Az is fontos szempont, hogy bútorozott-e a lakás, vagy bútorozatlan és egyáltalán: mikor lehet költözni?

Háziállatok, szomszédok és az együttélés

Ha van háziállatunk, kérdezzük meg, hogy ő is jöhet-e velünk? Ha nincs állatunk, akkor sem árt megkérdezni, hogy az előző lakóknak volt-e háziállata, mielőtt beköltöztünk. Ha macska volt, előfordulhat, hogy még sokáig érződik, ha kijelölte a területét.
Milyenek a szomszédok, milyen a lakóközösség, és milyen a közös képviselő, mennyire lehet vele kijönni? Hányan lakhatnak a lakásba, ha később a párod vagy más is beköltözik, jelentened kell a tulajnak?
Milyen körülmények között és milyen gyakran szeretné a tulajdonos ellenőrizni a lakást? Ezt fontos tisztázni, többször előfordul, hogy a tulaj túl gyakran jön és feltételeket szab, ez megkeserítheti az életünk.