Mit tehetsz, ha a főbérlő bejár a lakásba?

Mit tehetsz, ha a főbérlő bejár a lakásba?

Akadnak olyan albérletek, ahol valós problémát jelent, hogy a tulajdonos bejárkál a lakásba. Cikkünkben ezért azt a kérdést jártuk körül, hogy mit tehetsz akkor, ha a főbérlő bejár a lakásba.

A legelső tanácsunk az, hogy válassz albérletet az alberletbudapest.hu kiadó lakás kínálatából, mert ekkor garantáltan nem fog a tulajdonos vagy főbérlő bemászkálni hozzád! foberlo bejar az ingatlanba

Sok esetben nem vagyunk tisztában azzal, hogy mihez van, mihez nincs joga, továbbá mik a kötelezettségei egy főbérlőnek

Ha ismeretlenektől bérlünk lakást vagy házrészt, bizony érhetnek meglepetések és ezzel kapcsolatban talán sok rémhír látott már napvilágot és egészen biztosan sokat hallottunk különböző formákban ezek közül.

Ha a fenti kérdésre akarnánk egyszerűen válaszolni, akkor nagyon gyorsan megválaszolva „Nem” lenne az eredmény, de ne szaladjunk annyira előre.

Természetesen a lakás, amelyet valaki bérel a főbérlő tulajdona

Mint tulajdonosnak, a saját tulajdonába van joga bejárni az illetőnek, viszont – amennyiben ennek módjai és időpontja nincs előre lefektetve a szerződésben – illene előre egyeztetnie a lakókkal.

Amennyiben huzamosabb időn keresztül a lakók tudta nélkül járkál be a főbérlő a bérleménybe adott ingatlanba, úgy mindenképpen magánlaksértést követ el. Tehát mindenképpen érdemes a szerződésben erre is kitérni, hogy mikor és milyen esetekben mehet be a főbérlő az albérletbe.

Persze ha olyan eset áll fenn, hogy ennek ellenére, mindennemű megállapodást elutasítva kémkednek a lakók után, nos, onnan jobb mielőbb elköltözni és ezzel elejét venni a felesleges jövőbeni konfliktusoknak és kellemetlenségekben.

Egyébként törvényileg évente egyszer joga van megnézni a lakást – és ezt az albérlőnek kötelezően biztosítania kell.

Ellenkező esetben az albérlő nem köteles a főbérlőt beengedni a lakásba, ha ebből konfliktus adódik, akkor rendőrséghez, illetve a bírósághoz is fordulhat panasszal.

Pontosan mihez is van joga akkor a főbérlőnek?

Voltaképpen mindenhez, ami a szerződésben ki van kötve. Azt gondolnánk, hogy egy bérleti szerződés nem túl bonyolult dolog, de ez sajnos nem minden esetben igaz. Tehát minden a szerződés és a megállapodás függvénye, ha ott valami le van írva, akkor azt be lehet hajtani a lakókon.

Igaz ez az ingatlan bérleti díjára és egyéb költségeire és arra is, hogy a főbérlő bekopogtathat-e adott esetben hajnali kettőkör megnézni, hogy penészes-e a fürdőszoba plafonja vagy a lakók dohányoznak-e a konyhában.

Érdemes megemlíteni, hogy az esetleges rongálódás költségeit a bérlőnek kell fizetnie, de ha valami rendeltetés szerű használat folytán elhasználódik és cserélni kell, akkor azt a főbérlőnek lenne kötelessége pótolni, mint lakástartozék-pótlást. Mindenesetre akkor járunk a legjobban, ha mindent leírunk a szerződésben, akkor nehezebben érhet bennünket kellemetlen meglepetés.