Nem szabad bérleti szerződés nélkül ingatlant bérelni!

Nem szabad bérleti szerződés nélkül ingatlant bérelni!

Az albérletbe költözés legfontosabb része kétségtelenül a bérleti szerződés!

Fontos kihangsúlyozni, hogy albérletbe költözni szerződés nélkül rettenetesen nagy hiba. A szerződés nemcsak a főbérlő, hanem a te javadat is szolgálja. Manapság Budapesten már minden valamire való, jól informált, felkészült bérlő bérleti szerződést köt beköltözés előtt.
alberlet berleti szerzodes budapestA bérleti szerződés elsősorban biztosít minket a jogainkról. Mit tehetünk meg a lakásban és mi az, ami tabu. Ezalatt értendő, hogy a bérlendő lakás berendezéseire úgy kell vigyáznunk, mint sajátunkra. Megrongálódás esetén ugyanis kártérítés vonható le tőlünk, vagy éppen a kaució foroghat veszélyben.

 A szerződés ezt kiválóan és részletesen ismerteti velünk, annak érdekében, hogy elkerülhessük az esetleges hibákat vagy félrelépéseket. Amennyiben a szerződésben kiszabottak alapján járunk el, probléma nélkül visszakapjuk a beköltözés előtt lefektetett kauciót.
Azért is jelentős, hogy szerződést kössünk, mert a szerződés leszögezi a szabályokat, a határidőket. Ahogyan jogainkról, a szabályokról is tudnunk kell. Itt értesülhetünk róla, hogyan zajlik a lakótársi élet, mi történik szabályszegéskor, illetve milyen helyiségek találhatóak a lakásban. Az aláírásunkkal megerősítjük, hogy ezeket a szabályokat tudomásul vettük és a szerződésekben leírtak alapján fogunk eljárni az albérletben tartózkodásunk során.

Mi történik akkor, ha bérleti szerződés nélkül költözöl?

Nagyon veszélyes lehet, ha ezt az utat választod. Sok buktatója lehet ennek a megoldásnak. Szerződés hiányában ugyanis a főbérlő bármikor kirúghat a lakásból. Jobb esetben jelzi, hogy egy adott, rövid időn belül el kell hagynod az albérletet, de sajnos sok esetben ez nem történik meg és váratlanul azon kaphatod magad, hogy könnyes szemmel pakolod a bőröndöd.

Szerződés nélkül bármikor visszaélhetnek a jogaiddal és beleegyezésed nélkül új személlyel bővülhet a lakás. Ez igencsak kellemetlen lehet abban az esetben, ha eredetileg egyedül béreltél volna. Mivel nincs írásba foglalva, hogy nem kívánsz mással osztozni a lakáson, ezért ő probléma nélkül annyi embert költöztethet melléd, amennyit szeretne.
Előfordulhat az is, hogy váratlanul az egekbe szökik az lakbér vagy éppen a rezsi ára, és pár hónapon belül akár a megbeszélt összeg dupláját is fizetheted. Ez roppant módon stresszes szituációkhoz, és sok-sok vitához vezethet, de a szerződésbe foglalt fix összeg hiányában nem tudod bizonyítani, hogy a megbeszélt ár nem emelkedhet.

Negatív következménye lehet a szerződés mentességnek az előre megbeszélt bútorok vagy éppen háztartási, elektronikai eszközök hiányossága, korszerűtlensége. Talán megnézted a lakást beköltözés előtt és rábólintottál, gondolván, hogy az ingatlanban minden megtalálható, amire szükséged lesz a teljes élethez. Azonban beköltözésed napján bútorozatlanul, üresen áll az albérlet. Mekkora becsapás! Amikor pedig kérdőre vonod a főbérlőd, esetleg nem tudod elérni vagy éppen tagadja, hogy bútorozott lakásban egyeztettek volna. Na igen, milyen nagy kár, hogy nincs bizonyítékod ellene!

Ha még sosem kötöttél bérleti szerződést, akkor több mint valószínű, hogy a szerződés gondolata idegennek, komplikáltnak, és meglehetősen ijesztőnek tűnik elsőre.  Ez azonban nem a valóság. A szerződéskötés csupán időt és figyelmet kíván, semmi mást. Elengedhetetlen, hogy időt szánjuk az olvasásra és alaposan elolvassuk a szerződést pontról-pontra, mielőtt bármit is aláírnánk.

Hogyan zajlik a szerződéskötés?

Mi a szerződéskötés előtt foglalót is szoktunk kérni, ez pedig nem csupán a mi oldalunkról biztosíték, hanem a te oldaladról is. Foglalóval biztosítod be a lakást vagy éppen a szobát, amelyet ki szeretnél bérelni. Egyrészt mi meggyőződünk arról, hogy a szándékaid komolyak, ezért nem keresünk további bérlőket az adott albérletbe, másrészt, de is bebiztosítod a helyed, így senki sem happolja el tőled a lakást, a szobát.
Ha tetszik egy lakás és be szeretnél költözni, akkor megkötjük a foglalót. Amint ez megtörtént, előre egyeztetett időpont alapján kezdődhet is a költözés. A költözés napján pedig a bérleti szerződés is megköttetik a lakásban.
Ekkor lesz szükség két havi kaucióra és egy havi lakbérre. Érdemes figyelembe venni, hogy a kaució nem lakható le. Az összeg ugyanis nem arra szolgál, hogy a szerződés megszűnésekor fedezze az utolsó hónapokban esedékes bérleti díjat, hanem a bérleményben keletkező károk megjavítására.

Szerződéskötéskor lehetőséged lesz átolvasni a szerződést, illetve személyesen is megbizonyosodni arról, hogy az abban említett elektronikai eszközök, a megígért háztartási berendezések ténylegesen megtalálhatóak a lakásban, és azok egytől-egyik rendeltetésszerűen működnek is.