Penészes albérlet. Mi ilyenkor a teendő?

Penészes albérlet. Mi ilyenkor a teendő?

Mit tegyél akkor, ha penészedni kezd az albérlet? Az albérlet penészesedése általában hosszadalmas vitákat szokott szítani bérlő és főbérlő között.

Kinek a felelőssége? Elég egyszerűen rá tudjuk vágni a választ: a főbérlőé, és sok esetben igazunk is lenne, de a kérdést nem minden esetben lehet ennyire egyszerűen eldönteni.

Minden albérlő adu ásza a megkötött szerződés, tehát ha van ilyen esetre kitétel a szerződésben, akkor azt lobogtatva lehet panaszkodni a főbérlőnél és ilyen téren kötelessége megtenni a szükséges lépéseket az ügyben. Probléma megoldva.pppzrt 01abcd

A penészesedés káros az egészségre, és olykor a főbérlővel való viszonyra is

A fenti példa a lehető legideálisabb esetet tárgyalja, de sajnos a való életben ez ritkán megy ilyen egyszerűen. Olyan esetről is hallottunk már, hogy a főbérlő a penészes fal tudtában adta ki az albérletet a piaci átlagárnál éppen csak egy kicsivel kevesebb pénzért.

A penészes falakat eltakarta, ezért mire kiderült a dolog az albérlő már bőven belakta a lakást és csak idővel jött rá, hogy miért érezte azt a kellemetlen szagot, amit érzett.

Ez ugyan szélsőséges példa, és itt természetesen tudatos dologról beszélünk. Mint olyan, a főbérlő számítotthatott rá, hogy ez a helyzet előbb-utóbb valamilyen utón ki fog derülni. Természetesen a következetes hárítást választotta, amikor a probléma elhárításáról esett szó.

Általános esetben azt mondhatjuk, hogy a penészesedés megszüntetése mind a bérlő és a tulajdonos számára egyaránt fontos dolog

A bérlő számára azért, mert ezzel a lakás értékét tudja megőrizni, a bérlő szempontjából pedig triviális kényelmi és egészségügyi szempontok játszanak.

Jogilag, ha a penészesedés építési hibák vagy az általános értékmegőrző karbantartás elhanyagolása miatt történik meg, az esetben igenis a főbérlő a felelős.

Ez igaz akkor is, ha a mondjuk például a felső lakás csőtörése miatt beázik az albérlet. Ilyen esetben is a költségeket a főbérlőnek kellene állnia, mint akkor, ha rossz nyílászárók miatt ázik be a bérlemény.

Érdemes tehát az alberletbudapest.hu kiadó lakás kínálatából választani albérletet, mert mindegyik ingatlan garantáltan penészmentes!

Minél előbb észreveszik a károkat, annál gyorsabb és olcsóbb a karbantartás is

Adott esetben megtörténhet, hogy a főbérlőnek is anyagi terhet jelent egy szakember általi penésztelenítés elvégeztetése. Minden esetben számít, hogy albérlőként milyen a hozzáállásunk a probléma orvoslásával kapcsolatban.

Kisebb penészesedéseket például könnyen elháríthatunk bármely háztartási boltban kapható penészölő szerekkel. Kényelmesebb a főbérlőnek is, ha egyeztetést követően megvásároljuk a készítményt, elvégezzük a szükséges teendőket, majd ő részarányosan elengedi a következő bérleti díjból a szükséges összeget.