Segítség, nem jövök ki a lakótársammal!

Segítség, nem jövök ki a lakótársammal!

Bár az ember a kezdetektől fogva társas lényként tevékenykedett, és ennek alapján építette fel a társadalmat is, ahogyan az ma létezik, valljuk be, nem mindig egyszerű együtt élni más emberekkel. Még a szeretteink közelsége is fárasztó lehet bizonyos időszakokban. 

Ezért bizony tudatosan kell kommunikálni és megtalálni az arany középutat, illetve fontos, hogy megfelelő társasági és érzelmi intelligenciával illeszkedj be egy adott közösségbe. Ilyen a lakótársi közösség is. Elmagyarázzuk, mire célzunk.

Az ember élete során különböző közösségek tagja. A munkahelyi közösség egy tág mini társadalom, de kisebb közösségnek számít a család vagy éppen a baráti kör, ahogyan ide sorolható akár a péntek esténként gyűlést tartó könyv klub is, amelybe beiratkoztál, vagy a foci edzések.

Ha albérletben élsz és lakótársakkal bérelsz, nos, a ti háztartásotok is egy „mikro-közösségnek” tekinthető. Jelentkeztél, amikor jelezted bérlési szándékod és valamilyen kiválasztódáson átestél, amikor te kaptad meg a kiadó szoba bérlésének lehetőségét. 

Ahhoz azonban, hogy hatékonyan együtt tudj működni a lakótársi közösség többi tagjával,továbbá egyenlő tagja légy ennek a bizonyos közösségnek, mind neked, mind a többi lakótársnak egyenlő mértékben tenni kell azért. 

Mégis hogyan működik ez? Ahogyan a társadalmon belül minden közösségben írott és íratlan viselkedési szabálynak kell megfelelni, itt is ez a helyzet. Továbbá, bizonyos mértékű türelmet és sok-sok kommunikációt is igényel.

 A kommunikáció minden emberi kapcsolat működésének alapja és mozgatórugója is egyben. Legyen szó bármilyen típusú kapcsolatról. A cukrász nem tudja megsütni az általad elképzelt tortát úgy, ahogyan az a fejedben kirajzolódott, akkor, ha nem közlöd vele elvárásaidat részletesen megrendeléskor.

 Az orvos pedig nem képes megfelelő diagnózist fel állítani az egészségi állapotodról akkor, ha nem árulod el, hogy mi a bajod. Sőt, az édesanya sem veszi észre, hogy a csecsemőnek fáj a hasa akkor, ha az nem sír fel hangosan éjszaka. Látod? Mindig kommunikálunk, enélkül káosz uralkodna és összeomlana a társadalom. 

Ha lakótársaddal problémák merülnek fel, az esetek többségében ennek háttérében a kommunikáció hiánya áll. A probléma orvoslására pedig kommunikáció javallot. Ez főként azért jelentős, mert előfordulhat, hogy nagyon másféle személyiségű emberek vagytok. 

Két teljesen eltérő egyéniség a kezdetekben nagyon nehezen értheti meg egymást és az alkalmazkodás időbe telhet. Az is lehet, hogy egyikőtök szégyenlős, míg a másik extravagáns életmódot folytat, ezért nehezen olajozódik be a kapcsolat. 

Az eset másik oldalán pedig ennek a teljes ellenkezője is megtörténhet. Lehet, hogy te és a lakótársad túlzottan is hasonló személyiségek vagytok. Úgy tartja a mondás, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában. Ez nem teljesen így van, ám súrlódások persze előfordulhatnak

Ha  nagyon hasonló emberek vagytok, akkor a túlzott hasonlóságok miatt versengésbe csaphat át az élet, főnökösködővé váltok és a harmónia megsérül.  Sőt, lehet, hogy saját hibáidat látod meg lakótársadban és ez zavar, így egyikőtök több konfliktust is kezdeményez.

A harmadik opció az, ha nem ketten, hanem annál is többen éltek és béreltek albérletet együtt. Ekkor bizony több személyiség és viselkedési mód, ahogyan munkabeosztás is keveredik egymásra. A kommunikáció mellett most a türelem és a tolerancia is helyet kapnak. 

Jó példa lehet az, ha a lakótársi közösség egyik tagja vegán életmódot él, teljesen növény alapú étrendet folytat, míg a többiek tradicionálisabban étkeznek. A hűtőben tárolt ételek elrendezése ekkor gyakori téma lehet, azonban kommunikációval és némi logisztikával elkerülhető, hogy probléma adódjon. 

Az összes felsorolt példa esetében tanácsos leülni egy csésze cappuchino mellé és elbeszélgetni. Fontos, hogy felsoroljátok mi zavar a másikban, és nyitottak legyetek a változásra, ahogyan a kompromisszumra is. Az igazság az, hogy nem csak te és nem csak ő bérlitek az albérletet, hanem közösen teszitek azt. A csapatmunka ebben az esetben elengedhetetlen.