Számlaképes albérlet előnyei

Számlaképes albérlet előnyei

A számlaképes albérlet előnyei közé tartozik elsősorban az, hogy érvényesítheted a jogaidat legális albérlőként, és akár lakhatási támogatást is igényelhetsz, így akár százezer forinttal csökkentheted a havi lakbér önerő részét.

Ha lakást vagy szobát bérelsz, mindenképpen kérj számlát! professional property management budapest

Az tekinthető számlás albérletnek, amikor az ingatlan tulajdonosa adózik a bevétele után, és az általa kiadott ingatlanról számlát is kiállít a bérlő felé.

Az egyik legnagyobb előnye a megbízható, minőségi, átlátható bérbeadó szolgáltatás. A számla kiállítója lehet magánszemély és cég is. Természetesen számlakiállítás esetén se hagyjuk ki a bérleti szerződés kötését!

A szerződéssel, számlával kiadott lakás tulajdonosa a karbantartásra is jobban oda fog figyelni, illetve, amennyiben eleve cégtől bérled az ingatlant, könnyebben kifizeti a szükséges javításokat és segítőkészebb lesz, hiszen ezeket a költségeket könnyedén el tudja majd számolni – igaz, a magánszemélyek is, hiszen a karbantartási kiadások leköltségelhetők.

Számlás albérlet esetén akár havonta több tízezer forintnyi lakhatási támogatás is kérhető

Még mindig kevesen tudják, hogy lakhatási támogatást igényelhető számlaképes albérlet esetén az államtól. Erről a 39/1998. (III.4.) Korm. rendelet 4-7 §-a szól, és ez alapján az alábbi feltételekkel igényelhetsz lakhatási támogatást:

1. Legyél minimum 1 hónapja álláskeresőként nyilvántartva, és a támogatási kérelmet még a foglalkoztatás megkezdése előtt nyújtsd be.

2. Olyan munkaviszonyt létesíts, ami folyamatos és legalább hat hónapos időtartamra szól, és emellett minimum heti 20 órát fed le. Az így létrejött munkaviszonynál lényeges szempont, hogy a munkavégzés helyszíne és az állandó lakóhelyed (tehát nem az albérlet!) között legalább 60 km-es távolság legyen.

3. A munkavégzés helyén, illetve a munkavégzés helyszínétől számított 60 km-es távolságon belül ne rendelkezz olyan ingatlannal, ahol lakhatnál.

4. A munkaviszonyod más munkaadónál jöjjön létre, mint akinél utoljára dolgoztál, tehát munkahelyváltás történjen – kivéve, ha eddig nem dolgoztál sehol.

5. A lakhatását vagy a munkavégzés helyén, vagy a 3-as pontban meghatározott feltételeknek megfelelő településen, bérleti jogviszony létesítésével tervezd megoldani. Ehhez feltétlenül számlás albérletet kell keresned.

6. Végül pedig arra is figyelned kell, hogy a kérelem időpontjában más jogcímen ne részesülj közüzemi vagy lakhatási támogatásban (például ne legyen a neveden olyan közmű fizetés, amihez szociális hozzájárulást igényeltetek).

A legjobb megoldás tehát az, ha az alberletbudapest.hu kiadó ingatlan kínálatából bérelsz lakást vagy szobát, mert itt garantáltan szerződéssel, számlával költözhetsz be az albérletbe!