Szoba bérlés esetén figyeljünk a részletekre!

Szoba bérlés esetén figyeljünk a részletekre!

Ősz, az új szemeszter és egyben az új lehetőségek kezdete.

Legyünk akár olcsó, kiadó szobát kereső egyetemisták vagy munkavállalók, akik pénztárcának és igényeknek is megfelelő kiadó albérletet keresnek Budapesten, az ősz mindenképpen erőt, türelmet, figyelmet és nem utolsó sorban, idegrendszert próbáló időszak.

alberlet budapesten a legjobb arakon 2021Először is ott a több száz hozzánk hasonló albérletvadász, akikkel versengenünk kell, hogy igényes és árban is baráti otthonra tegyünk szert. Emellett pedig az idővel is versengünk, hiszen érdemes a szemeszter elején egy olyan fix helyet találnunk, ahonnan már jó ideig nem költözünk majd. Főként, mert az egyetemi előadások mellett kevés időnk marad majd a lakáskeresésre.

A csípősebb időjárás beköszöntével pedig még sürgősebbé válik mihamarabb beköltözni az általunk kiválasztott albérletbe. Igaz, hogy a költözés technikailag az év bármely szakaszában megvalósítható, célszerű azelőtt beköltözni az amúgy is őszre tervezett költözést a még kevésbé hidegebb időkre.

 Ilyenkor még kellemes kiülni a kávézók teraszaira és egy nagy pohár, forró csoki mellett elbeszélgetni a jövőbeli a lakótársakkal, jobban megismerkedni. Bár erre később is lehetőségünk lesz, de az idő mordulásával kevésbé lesz hangulatunk kimozdulni és a teraszok is bezárnak.
Meg kell azonban birkóznunk az idő és az albérletkeresők mellett a szoba bérlésének feltételeivel is. Azok számára, akik először költöznek el a szülőktől, ami ebben az esetben a legtöbb egyetemista, egy teljesen ismeretlen terep lehet az albérlet és a kiadó szoba vadászata.

Nem valószínű, hogy teljes mértékben tisztában vagyunk azzal, hogyan is történik egy lakás vagy éppen egy szoba kibérlése, hiszen nincs tapasztalatunk és az interneten is csak minimális információ áll rendelkezésre. Az új félév kezdetével pedig a kutatásra szánt, rendelkezésünkre álló idő is jelentősen csökkent.
Megeshet, hogy az iskolával párhuzamosan igen csak megszaporodnak a teendőid, vagy éppen részmunkaidős munkát kezdesz. Mind ezek mellett kevés időd jut a kutatásra, a hirdetések böngészésére, és arra, hogy megtanuld a szobabérlés kulcsfontosságú alapjait. Összegyűjtöttük neked, hogy mire érdemes fokozott figyelmet fordítani, ha limitált időd van csupán szobát, lakást keresni.

Mindig olvasd el a szerződést

Szerződés nélkül egyáltalán nem ajánlott szobát bérelni, hiszen a megállapodásunk és a jogaink hiánya sok-sok veszélyhez vezethetnek. Azonban arra is figyeljünk oda, hogy mit tartalmaz a bérleti szerződés. Van-e garancia az elektronikus eszközökre, milyen szabályok vonatkoznak a szobával kapcsolatos tevékenységekre és szokásokra?

Személyes meggyőződés

Tekintsük meg személyesen is a szobát és győződjünk meg arról, hogy a hirdetésben és a szerződésben leírtak egyeznek – e a személyesen tapasztaltakkal, a saját szemmel látottakkal. Figyeljünk rá, hogy mindenféle háztartási eszköz és bútor, amely meg lett ígérve, valóban megtalálható legyen a lakásban és főként a szobában. Fontos, hogy a szoba lakható állapotban legyen.
Amennyiben a falak túl vékonynak tűnnek, a későbbiekben még sok fejfájásban lehet részünk, mind a szomszédból átszűrődő zajok, mind a lakótársak napi tevékenységeinek beszűrődő hangfoszlányai miatt. Ajánlatos ezért személyes megtekintéskor külön figyelmet fordítani a hangszigetelés kérdés körének.

Karbantartottság kérdése

Talán az egyik legfontosabb tényező, amelyről meg kell győződnünk az nem más, mint az albérlet karbantartottsága. Mikor volt utoljára leellenőrizve a lakás állapota? Mennyire gyakran történik ez meg újra?
Ezek mellett a lényeges kérdések mellett nem árt megtekintenünk a fürdőszobát, meggyőződnünk arról, hogy a víz képes – e felmelegedni és a lakás földelése rendeltetésszerűen megtörtént-e.
Akármilyen elfoglaltak legyünk is az iskola vagy éppen a munka ránk nehezedő terhei miatt, ha erre a három alapvető tényezőre odafigyelünk a szobánk kiválasztásakor, és a szerződést is részletesen elolvassuk, akkor garantáltan jó évünk lesz, hiszen az albérlet miatt már nem kell aggódnunk.