Tippek az albérlet választáshoz

Tippek az albérlet választáshoz

Budapesten az albérlet választás olyan feladat, amely alaposan feladja a leckét a legtöbb embernek. Hol érdemes albérletet választani, milyen szempontok szerint válasszunk, mire figyeljünk, mik az intő jelek – megannyi kérdés, amikre létfontosságú időben és pontos feleletet kapni.

Van, aki most költözne Budapestre egy jobb élet, jobb munkalehetőségek reményében, más a felvételi ponthatárok kihirdetésekor döbben rá, hogy szeptembertől bizony a fővárosba kellene költöznie, hogy megkezdhesse a tanulmányait, csak kihagyná a kollégiumi létet.blog hirek2a

Hasznos tanácsok albérlet választáshoz

A következőkben összeszedtük a leghasznosabb tippeket az albérlet választáshoz, hogy a mindenki a lehető legjobb lakást találhassa meg és elkerülje a buktatókat.

Mi az, amit feltétlenül nézzünk meg az albérleteknél, mielőtt úgy döntünk, kivesszük valamelyiket? Mire érdemes rákérdezni? Ráadásul az sem mindegy, hogy az ember csak magának keres lakhelyet, vagy párjával, esetleg családjával együtt költözne.

Hány főnek keresel albérletet?

Egészen más szempontokat szükséges mérlegelni a szingli életformánál, mint családos költözésnél. Az idegenekkel osztozni egy lakáson inkább az idénymunkák és a diákévek során érdemes, mert a meghitt közös életet ekkor el lehet felejteni.

Az ismeretlenekkel való osztozkodás ugyanakkor lehetővé teszi, hogy egy olcsóbb lakást egészen jó pénzért lehessen kibérelni.

Számolj vele, hogy a kaució nem jelent ingyen lakhatást

Tudjuk, hogy az albérletek ára magasabb a fővárosban és az egyetemi városokban, mint az ország más részein – igaz, az alberletebudapest.hu kínálatában a lehető legjobb lakásokat lehet megtalálni. A magasabb havidíj értelemszerűen magasabb kauciót is jelent, viszont ez nem jelenti azt, hogy a befizetésével utána egy-két hónapig ingyen lehet lakni. Az az összeg a kiköltözés előtt lakható le!

Az albérlet díján kívül a plusz költségeket is nézd

Habár a legtöbb hirdetésnél szerepelnek a lakbéren felüli rezsi is, számold bele azt a költséget is, amit a puszta megélhetés jelent azon a környéken. Érdemesebb olcsóbb lakást bérelni, mint koplalni a hó végén.

Lakhatási támogatás jár neked?

A költségeidet mérsékelheted, ha az egyetem részéről szociális alapon, vagy a munkaadó részéről juttatási csomagban jár-e neked lakhatási támogatás? Ha akár csak pár ezer forint havonta, már megéri igényelni.

A közlekedés is fontos szempont

Budapest hatalmas város, ahol akár másfél órát is lehet egy irányban utazni tömegközlekedéssel úgy, hogy végig a város határain belül haladsz. Ezért mindig úgy válassz albérletet, hogy az a lehető legközelebb essen a munkahelyedhez vagy az egyetemhez – ugyanakkor számolj vele, hogy az egyetemek környékén jóval magasabb általában a lakbér, mint húsz perc távolságban. Érdemes tehát mérlegelni albérlet választás előtt a távolságot: napi egy óra ingázás több tízezer forintos megtakarítást jelenthet.