Útmutató: lakásbérlő, elsőéves diákélet a fővárosban

Útmutató: lakásbérlő, elsőéves diákélet a fővárosban

Ősz van. A bronzossá vált, száraz falevelek kanyarogva hullanak a földre, ahol ropogó hanggal emlékeztetnek arra, hogy valami elmúlt, és tudatják az emberekkel, hogy készen állnak egy új évszakra, egy új kezdetre.

Talán ugyanez az érzés veszi át az uralmat az elsőéves egyetemisták gondolatai felett is ebben a korántsem izgalommentes, stresszes, átmeneti időszakban.
Nyár közepén mindenki információt szerzett arról, hogy felvették a kiválasztott egyetemre, de az öröm és büszkeség kellemes érzetét hamar átvette a szorongás. „Fővárosi élet, nagyvárosi élet. Önállósodás, költözés. Pénz! Kollégium vagy albérlet? Biztos, hogy ezt akarom?”budapesti alberletek olcson diakoknak

Gólyaként tovaröppenni a nyári kalandok eufóriájából és a biztonságot adó fészek gondatlanságából nem kicsit nyugtalanító. A kollégium bár esélyt ad a sorstársaiddal való ismerkedésre, de mindössze minimális magán életet, privát szférát és nyugalmat biztosít.
Enyhe fogalmazást tanúsít a kijelentés, hogy nem könnyíti meg a tanulást a kollégiumi élet.  Ezért valószínűleg az internet böngésződ keresési listája hetekre visszamenőleg az „olcsó, kiadó albérlet egyetemistáknak” szavakat tartalmazza.

Tegyük fel, hogy átestél a rostán

Tegyük fel, hogy átestél azon a bizonyos láthatatlan, online, albérletkereső rostán és jó helyre pottyantál. A hirdetőoldalon igényeidnek és pénztárcádnak megfelelő budapesti albérletre, vagy éppen kiadó szobára akadtál. Szerződést kötöttél. Felköltöztél.
Most pedig a bőröndjeid néma társaságában ülsz a szobád ágyán, próbálod rendezni a gondolataid, és az a kérdés üt szöget a fejedben, hogy „mégis mi történt és hogyan tovább?” A költözés, a szerződés végtelennek tűnő lapjai, az új arcok, az ismeretlenség, és a tudat, hogy csak magadra számíthatsz mostantól nem csak téged, de a legtöbb diákot (sőt, eláruljuk, bizonyos esetekben munkavállaló felnőttet) is megrémítik azokban az első, egyedül töltött órákban.
Éppen ezért pörgessük vissza kicsit a filmtekercset az elejére, játsszuk vissza, mi történt. Kaptál egy frappáns, professzionális bérleti szerződést, amely gondos figyelmet fordít a részletekre. Fokozott figyelemmel végig olvasod a leírtakat, és elég időt fordítasz arra, hogy értelmezd is a azokat. Ekkor rájössz, hogy a hosszú órás keresgélés meghozta gyümölcsét, mert egy nagyszerű szerződés aláírása előtt állsz.
Egy szerződés, amely nem csak a bérbeadó nyereségét biztosítja, hanem a tiédet is. Előre meghatározott, precíz pontok és szabályok ismertetik veled az elvárásokat, és cserében biztonságot, minőséget, kiváló bánásmódot, és fix lakbért, rezsiköltséget kapsz.

Minden dátum előre fixált

Minden dátum előre le van jegyezve, így tudhatod, hogy meddig élvezheted ezeket az előnyös körülményeket. A baráti és kedves, de mégis profi ügyfélszolgálatnak köszönhetően pedig azt is belátod, hogy mégsem vagy egyedül. Az albérlettel adódó kérdések nem maradnak válasz nélkül, az ügyfélszolgálatot bármikor keresheted.

Ha pedig felállsz és körbe sétálod a szobádat, ahogyan az egész albérletet is, a modern előkelőséget, kifinomult stílust tükröző hangulat és dekoráció, illetve kortárs, új háztartásbeli eszközök látványának hatására újra megerősítheted magadban a tudatot, hogy a város talán egyik legigényesebb lakásában kezded új életed. Még csak nem is drágán! Nyugodtan csípd meg magad, nem fogsz felébredni, tényleg ez a valóság!
Most pedig merre tovább? Nos, a nehezén túl vagy, innentől már csak egyszerűbb lesz! Kialakul egy napirended, és éled a mindennapjaid, élvezed a szabadságot és az egyetemista életet majd. Azonban ahhoz, hogy ez az élet gördülékenyen és a lehető legminimálisabb stressz kíséretében menjen tovább, lényeges, hogy odafigyelj pár dologra az albérlettel kapcsolatban.

Minden hónapban figyelj oda a fizetési határidőre és időben teljesüljenek az anyagi kötelezettségek. Ne hozd magad kényelmetlen helyzetbe és légy pontos. Ez az egyetemen nyújtott határidők teljesítésén is segíteni fog. Két légy egy csapásra, ahogyan azt mondani szokták.
Ha vannak lakótársaid, akkor erősen javasoljuk a konfliktus kerülését, abban az esetben, ha mégis megtörténik, a kompromisszumra és a békekötésre kell törekedni. A jövőben pedig célszerű előre egyeztetni, ha körülmények lehetővé teszik.

Tisztelt a környezetet, ne rongáld a lakást. Az albérlet épségének fenntartása a fent említettekkel együtt is szerződésbe foglalt szabály, mivel az albérlet és a benne található bútorok, elektronikus eszközök nem a te tulajdonodat képezik, ezért bánj velük méltóságteljesen.
Ezeknek az apró és egyszerű feltéteknek a betartásával nagyon örömteli, kalandos életet élsz majd az albérletben lakótársakkal vagy anélkül. Bár az egyetemen nagy a nyomás, de általánosan az egyetemi élet lehet kifejezetten kellemes is, ha odafigyelsz és pontosan teljesíted a kötelezettségeid. Ránk számíthatsz. Mindent bele!