Albérlet tapasztalatok: mikkel szembesülhetsz bérlőként?

Albérlet tapasztalatok: mikkel szembesülhetsz bérlőként?

Albérletben élni néha igazi kalandtúra, máskor pedig olyan érzés, akárha otthon lennél.

Szembesülhetsz például azzal, hogy mikor végre kiválasztottad a megfelelő lakást, sikerült is megegyezni, és mégis pár nap múlva felhív a tulajdonos, hogy mégsem te leszel a nyertes. Valljuk be, ez elég kellemetlen tud lenni, főleg, ha már el is kezdted a költözést.

Albérlet tapasztalatok: mikkel szembesülhetsz bérlőként? property 2020 04 101abc

Ott laksz, megszeretted, sajátodnak érzed, és a tulajdonos közli, hogy sajnos eladja a lakást, vagy beköltözik valamelyik hozzátartozója. Fájdalommal veszed tudomásul, hogy újra kereshetsz egy másik helyet. A tulajdonosnak mindkettőhöz joga van. Ilyenkor nincs más, lehetőséged, minthogy kiköltözöl az adott határidőre.
Az is többször előfordulhat, hogy a kiköltözéskor nem akarja a bérbeadó visszafizetni a kauciót, különféle okokra hivatkozva.
Kikapcsolják a villanyt, vagy a gázt, pedig te rendesen fizetted. Ennek elkerülése végett érdemes utána nézni a bérbeadónak, és még beköltözés előtt körbekérdezni a szomszédokat.
Kommunikációs hiányosságok miatt nem egyértelmű, hogy kinek kell fizetni a közös költséget vagy a lépcsőházi takarítást. Ezért érdemes erre a szerződésben kitérni, ugyanis a magyar törvények erre nem adnak egyértelmű információt, de általában a bérlőnek kell.

A lakások állapotával is gondok adódhatnak

Penészesedik a bérlemény, te mindent megtettél, de még az is kevés, és a tulajdonos mégis téged hibáztat, és hiába kéred, nem segít ebben. A régebbi, vagy a nem megfelelően kialakított, esetleg vizesedős házakban, ez sajnos komoly probléma lehet.
Ilyenkor hiába mondja a tulajdonos, hogy ne szárítsd a ruháid, vagy szerezz be penészölő szert, vagy akár és folyamatosan takarítsd, semmi értelme, ez olyan, mintha egy zsebkendővel akarnál tűzet oltani.
Fontos a folyamatos szellőztetés, de mindez hiába, ha nem a megfelelő szigetelése a háznak. A penész ellen ugyanakkor hatékonyabb segítség lehet, ha penészölő festékkel vonják be a falakat. Ezt természetesen a tulajdonosnak kellene megtennie, mert a penész egészségre rendkívül káros.
Ezekre figyelj az albérlet kiválasztásánál!
Érdemes utána nézni, hogy valóban az-e a tulajdonos, mint akit te annak hiszel, vagy van-e társtulajdonos, hogy ne kelljen szembesülnöd azzal, hogy illegálisan ott tartózkodó néznek. Ennek elkerülése végett érdemes elkérni a tulajdoni lapot, a szerződés aláírása előtt.
A tulajdonos arra hivatkozva, hogy az az ő lakása, folyamatosan ellenőriz, és ez jelentősen megnehezíti az életedet.
A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád
Amennyiben biztosra akarsz menni, megbízható tulajdonostól kivenni teljesen felújított, bebútorozott, fix díjért bérelhető lakást vagy szobát, akkor válassz az alberletbudapest.hu kiadó lakás kínálatából! Garantált a minőség, a szerződés és a számlaadás.