Egyre jobban emelkednek az albérlet árak Magyarországon

Egyre jobban emelkednek az albérlet árak Magyarországon

Budapesten 2011-ben a háztartások körülbelül 10 százaléka nem tudott volna kifizetni egy átlag árú albérletet, ez 2017-ben felment körülbelül 60 százalékra.

Pesten belül a legdrágább ingatlan az V. kerületi Galamb utca, ahol egy négyzetméterért körülbelül 2,7 millió forintot fizetnek. A legolcsóbb a VIII. kerületi Hős utcában található 103 ezer forint per négyzetméterért.

Ennek az oka pedig az lehet, hogy egyre kevesebb lakás épül a fővároson belül, ami azért lehet mert elég nagy munkaerőhiány van.

Ráadásul egyre több fiatal egyetemista vagy főiskolás keres lakást. A jó egyetemek környékén található ingatlanokat 24 óra alatt képesek elvinni alku nélkül.

2011-ben egy átlag albérlet ár körülbelül havi 100 ezer forint lehetett, míg most körülbelül 160 ezer forint.

De hogyan is tudnánk kifizetni egy 160.000 Ft-os albérletet egyedül? A közüzemi díjak, közös költség kifizetése után ott van egy átlagember számára az iskola, ahol rengeteg kiegészítő tanszer és könyv szükséges, míg egy dolgozó személy esetében több kiadás van, ami a mindennapi életünkhöz szükséges.

Ha kifizetnénk egy 160.000 Ft-os albérletet akkor miből vegyük meg a bérletet, miből vegyünk ételt magunknak, miből ruházkodjunk és miből szórakozzunk?

Albérlet árak emelkednek Magyarországon

 

Ugyanis ezen költségek már nem férnek bele egy átlag fizetésbe. Éppen ezért a bérlők rákényszerültek arra, hogy vagy olcsóbb szobákat vegyenek ki, vagy hárman négyen összeálljanak és kivegyenek egy önálló lakást úgy, hogy a költségek négy felé oszlanak. Ezzel már vállalhatóbb az albérlet összege, viszont ezen lakótársi viszony kompromisszumokat is szülhet, ha más lakótársakkal együtt élünk.

Más és más neveltetés, habitus, temperamentum, értékrend vitákat és veszekedéseket szülhet. Emiatt érdemes a párunkkal kivenni ketten egy közös albérletet, amennyiben van párunk. Ha nincs akkor egy szobát fogunk tudni csak bérelni egy átlag fizetésből a jelenlegi albérlet árak esetében most.

Visszatérve a fővárosban körülbelül 500-900 ezer forint körül alakul egy négyzetméter, vidéken pedig 300-400 ezer forint. A városban egy újépítésű ingatlan átlagos négyzetméter ára meghaladhatja a havi 900 ezer forintot.

Ha benézünk a szomszéd Bécs városába láthatjuk, hogy egy átlagos albérlet ár körülbelül 9,8 Euró havonta míg Budapesten körülbelül 10,5 Euró. Ráadásul Bécsben a lakások egyharmadát az önkormányzat a tulajdonukban tartja. Más országokban például Svédországban próbálják szigorú szabályokkal megtartani az albérlet árakat, hogy ne szökjenek fel az átlagár fölé sokkal. Ott az emberek többsége albérletben él, így nem akarják, hogy valaki túl sok pénzt nyerjen egy albérlettel.

A bérleti díjak fizetés követők, így nem fordulhat elő, hogy valaki a teljes munkaidei pénzéből ne tudná kifizetni az albérletet.  Dániában például nézik azt, hogy mikor készültek az ingatlanok és a lakóhely alapján szablyák meg a négyzetméter árakat, ezen kívül azt is nézik, hogy mekkora társasházban van a lakás. A törvények különbséget tesznek a hét vagy annál több és hat vagy annál kisebb lakások közt, de vannak kivételek például, ha az a ház előtte irodaként szolgált és nem lakott benne senki. Hollandiában pontrendszer alapján állapítják meg a maximális bérleti díjat.

Nézik, hogy milyen tulajdonsága van és hogy mekkora a lakás, ez alapján a pontok alapján próbálják meg kiszámítani a maximum összeget. Németországban viszont az albérlet árak körülbelül 40 százalékkal emelkedtek, ezért bevezettek egy olyan szabályt, ami előírja, hogy egy évben 10 százalékkal nem nőhetnek az albérleti árak. 

De térjünk vissza hazánkba és nézzük meg például Szolnokot, ahol egy átlag albérlet nagyjából havi 80 ezer forint körül indul, ami akár mérettől függően 90-110 ezer forintig is elmehet. Jászberényben pedig sokkal kevesebb albérlet van, mint amennyi kellene az ott lakó embereknek. Ott átlagosan egy kétszobás lakás havi 80-90 ezer forint bérleti díjnál is kezdődhet. Miskolcon körülbelül 80 ezer forint míg Debrecenben és Győrben körülbelül 110 ezer forintra nőtt a havi bérleti díj. Szegeden körülbelül 95 ezer forint átlagáron találhatunk magunknak lakást, Pécsen csökkentek az albérlet árak nagyjából havi 90 ezer forintra.    

Két évvel ezelőtt körülbelül havi ötvenezer plusz rezsi volt, ami megnőtt körülbelül havi nyolcvanezer forintra. Ezzel elmondhatjuk, hogy még mindig az ingatlan bérbeadás a legjobb befektetés.

Viszont, mint mindennek ennek is vannak kockázatai, például, ha egy bérlőnek ki adunk egy lakást, ám ő úgy dönt, hogy azt az összeget utólag nem kívánja nekünk kifizetni, ezért vigyázni kell, hogy éppen az ember kinek akarja kiadni a lakását.